Felmérés: a német lakosság azt mondja, elég a menekültekből

A német lakosság többsége szerint hazájuk elérte a menekült-befogadási kapacitása határát.

A tekintélyes közhasznú alapítvány kutatásáról kiadott közleményben kiemelték, hogy Németországban nincs nagy hagyománya a befogadás kultúrájának (Wilkommenskultur), amely azonban mégis igen erőteljesnek bizonyult az utóbbi két év "terheléspróbáján", amelynek során 1,2 millió menedékkérő érkezett.

Megmutatkozott, hogy Németország "nyitott és érett bevándorlási társadalom", azonban a további menekültek befogadására irányuló hajlandóság jelentősen alábbhagyott, és különösen a keleti tartományokban, az egykori NDK területén "az emberek egyre inkább szkeptikusan, kételkedően tekintenek a migránsokra".

A felmérésben megkérdezettek döntő többsége - 77 százaléka, illetve 70 százaléka - szerint az állami intézmények, illetve a helyi lakosság szívesen fogadja a Németországban dolgozni vagy tanulni akaró bevándorlókat, azonban a menekültekkel, menedékkérőkkel szemben kisebb mértékű a nyitottság.

A nyugati és a keleti tartományok adatait összehasonlítva erőteljes különbségek mutatkoznak. Az ország mintegy kétharmadát kitevő nyugati tartományokban a lakosság 74 százaléka úgy véli, hazája nyitottan, a befogadás kultúrájával fordul a bevándorlók felé, míg keleten, az egykori NDK területén csak 53 százalék ez az arány.