Demeter Márta: "meggyőződésem, lesz kormányváltás 2018-ban!"

Interjúnkból kiderül, megszűntette a kapcsolatot a szocialistákkal.

Nem csömörlött meg a parlamentben?

Ez alatt a három év alatt? Abszolút nem. Bár a viták sajnos lényegében eltűntek. Az ellenzék hiába próbál észérvekkel, a helyzet bemutatásával politizálni, a kormánypártok részéről semmilyen érdemi válasz nem érkezik, és ez nagyon frusztráló tud lenni. S igaz az is, hogy a parlament falai között nehéz eredményeket felmutatni, de a lelkesedésem megmaradt. Mert például a Honvéd Egészségpénztár ügyét sikernek értékelem, másfél éves küzdelem után elkezdte a kormány kárpótolni volt pénztártagokat. Az Országgyűlési munka most arról kell szóljon, hogy bemutassuk, milyen országot, társadalmi működést szeretnénk 2018 után.

Milyen volt 2014-ben fiatal politikusként testközelből szembesülni a fideszes kétharmaddal?

Bár a parlamenti kultúrát megváltoztató kétharmad sok szempontból elkeserítő volt, a társadalmi következményei pedig tragikusak. Ám

„nem az a lényeg, hogy érzi magát egy képviselő, hanem hogy a parlamentben küzdjön az emberek igazáért”.

S mindezt egy dekoratív női politikusként megélni? Nem egy ízléstelen fideszes kiszólásról hallhattunk már.

Nagyon szomorú, hogy ennyire kevés a nő a parlamentben, mindössze a képviselők 10 százaléka. Nincsen női miniszter, és államtitkárok között is csak nagyon kevesen. Ahhoz, hogy több nő vállaljon szerepet az országos politikában, muszáj változtatni a jelenlegi vitakultúrán: a személyeskedések, a verbális atrocitások, a családok vegzálása sok nőt távol tart a közélettől. És ez nem bátorság kérdése, ezzel a családjukat próbálják védeni.

Tehát az ország érdeke is, hogy több legyen a vezető női politikus, mert ez azt feltételezi, hogy élhetőbb a politikai légkör.

Igen, ezek egymást generáló folyamatok, de legyenek fiatalok, idősebbek, nők, vagy férfiak, mindenki véleményét kölcsönösen tisztelni kell. Visszatérve, nekem szerencsére nem volt ilyen személyes tapasztalatom, de fültanúja voltam ilyenen szexista beszólásnak a parlamentben, amivel családanyai mivoltában is megsértettek női képviselőket. Ezek akkor történnek, amikor a Fidesz érvei elfogynak. Szerintem viszont lehet egészen másképpen is működtetni a közéletet, kialakulhat egy másfajta politikai logika, amely ténylegesen az emberek jövőjét tartja szem előtt. Az elmúlt 2 hónap tapasztalata szerint erre van igény, és a következő egy évben azon is dolgozom, hogy ez megvalósuljon.

Azt mondta a küzdelem, a lelkesedés hajtja. Ez vezetett oda, hogy független képviselő lett?

A kilépésemnek is ez az egyik oka. Meggyőződésem szerint csak így tudok azoknak az elvárásoknak megfelelően dolgozni, amiket tapasztalok az emberek részéről.

Egyébként megszokta már az új helyét a parlamentben?

Azt sejtettem, hogy a frakcióból fizikailag is ki kell ülnöm, de hogy hol lesz az új ülőhelyem, nem volt számomra lényeges,

„úgysem az üléspontom határozza meg az álláspontomat”.

Maradtak barátok a szocialista padsorokban?

Ha a parlamenti folyóson találkozunk, köszönünk egymásnak, de nem tartom a kapcsolatot az ottaniakkal.

Egyik képviselővel sem?

Nem.

Érzelmileg is le tudta zárni az MSZP-s korszakot?

Egy hosszú folyamat vezetett a kilépésemhez, és nyilvánvaló módon sokat gondolkoztam ezen, és azt sem tagadom, hogy egy kemény időszakot éltem át. Egy nehéz döntést hoztam meg, ami ugyanakkor nagyon is helyes volt. A meggyőződésem szerint cselekedtem.

Abból a szempontból is helyes volt a lépése, hogy egy független képviselőnek korlátozottabbak a lehetőségei? Nem gondolta, hogy ezzel tovább szűkül a kormányváltás lehetősége?

Tisztában voltam azzal, hogy bizonyos műfajokban kevesebb lesz a megszólalási lehetőségem, de nem gondolom, hogy ezeknek a darabszámától függ a kormányváltás. Hanem sokkal inkább attól, hogy létrejön-e végre egy hiteles erő, amely más logikát képvisel, mint a mostani politikai struktúrák.

Persze könnyen lehet, hogy a parlamenti munka már csak az újságírók számára fontos, izgalmas. Szóval, lesz kormányváltás 2018-ban?

Igen!

És ki fogja leváltani Orbán Viktort?

Minden erőmmel azon dolgozom, hogy azokkal az eszközökkel, ami a képviselői mandátumommal jár, segítsem azokat az erőket, akik ténylegesen kormányváltást szeretnének. Számomra ez prioritás.

Akkor egyelőre még nem tudni, ki alakít kormányt?

Egy olyan szövetség, amely magában foglal politikai és civil szervezeteket, és helyben politizáló, pártpreferenciával nem rendelkező csoportokat is. Persze nem lehet kizárni alakuló, de meglévő pártokat sem, de az biztos, hogy

„semmilyen együttműködés nem lehet a jelenlegi rezsimmel, sem most, sem pedig a választások után”.

Fontos még, hogy ne csak a kormány megbuktatása legyen a kizárólagos szándék, hanem legyen világos mondanivalónk arról is, hogy mi lesz az ország sorsa 2018 után.

"A Fidesz teljes egészében megszállta az államot, hogy a saját érdekei szerint használja azt".

Egy megfelelő cselekvési tervre van szükség, mely fideszteleníti az állami intézményrendszert, és egy olyan csapatra, amelyik ezt végre is hajtja.

Az kétségtelen, hogy nem elég leváltani Orbán Viktort, valamit kezdeni kell majd Mészáros Lőrinccel és Garancsi Istvánnal is.

Mindenféleképpen. Ugyan megvannak a törvényes keretei az elszámoltatásnak, de függetle intézményekre van szükség ahhoz, hogy azt a fajta korrupciót, lopást, amit ma látunk, fel lehessen számolni. De amíg Polt Péter a helyén van, erre nincs lehetőég.

„A kormányváltást követő büntetőjogi elszámoltatásnak a feltételei azok az autonóm szereplők, akiket nem befolyásol az a fideszes kör, ami most megszedte magát”.

A kívülről jövő támogatás viszont azt feltételezi, hogy a magyar társadalomban van még tartalék. Ön szerint van még annyi erő bennünk, hogy kiálljunk valamiért?

Biztos, hogy van. Látszik bizonyos megnyilvánulásokból, például a CEU-elleni vegzálások kapcsán is. A nemzetközileg elismert Egyetem bezárása a magyar társadalom számára is komoly veszteséget jelentene. Szerintem a társadalomban igenis van lehetőség és igény a változtatásra, csak nem a régi politikai struktúrák mentén.

Akkor forduljunk rá a kampányra. Ön szerint mennyire lehet a kampány része a CEU? Ha a Fidesz akarná, akkor sem tudná legyőzni Soros Györgyöt, de ezzel a harccal igazolni tudja önmagát. A CEU bezárása elleni tüntetés viszont odáig fajult, hogy végül azon beszédet mondott Kunhalmi Ágnes is...

Most arra gondol, hogy a Fidesz ezt az ügyet is a saját szavazóbázisának egyben tartására igyekszik felhasználni?

Egyrészt. Másrészt arra, hogy az ellenzék egy része is tudja a létezését azzal indokolni, hogy ők majd megvédik Soros Györgyöt a támadásoktól. Így lesznek a kormányzati kirakatpolitikának a részesei, biztosítják a biodíszletet.

Az az ellenállás, ami megmutatkozott a kormányzati intézkedések ellen a civilekben a CEU kapcsán, vagy korábban az internetadó elleni, illetve a pedagógusok melletti tüntetéseken, az egy jó dolog. Ilyenkor ott kell lennie a politikának és támogatni kell a résztvevőket, de azt vallom, hogy semmiféleképpen sem lehet ráülni az ilyen kezdeményezésekre.

"Igaz az is, hogy kialakult a kényelmes kormánypárti lét mellett egy kényelmes ellenzékiség is",

ám ennek nem szeretnék semmiféleképpen sem a részese lenni.

Lehet, hogy csak én érzem így, mert újságíróként elvesztette a varázsát a belpolitika, de...

Elvesztette a varázsát a belpolitika?

Abból a szempontból mindenféleképp, hogy nekem túl pozitívnak és csendesnek tűnik ez a fajta közös gondolkozás, építkezés egy olyan ellenféllel szemben, amelyet azt sem rendít meg, hogy tízezrek vonulnak az utcán, amely egyszer ezt állítja, máskor annak ellenkezőjét, és mindenhonnan a Habony-művek fröcsögése hallatszik. Nem lehet, hogy azoknak van igaza, akik szerint csakis úgy lehet megbuktatni ezt a rendszert, ha annak origóját, Orbán Viktor személyét támadják, eszményképét döntik le?

A mai ellenzéki lét sajátossága, hogy egyszerre kell harcosnak és építkezőnek lenni. Ami a harcos részét illeti: igenis le kell rántani a leplet arról, amit a Fidesz művel. Az elmúlt hónapokban is több korrupciós ügyre derült fény, de ott van a letelepedésikötvény-biznisz és a Pharaon-ügy is. Emellett legalább ekkora az emberek igénye arra is, hogy a valóban kormányváltást akaró szereplőktől szisztematikus és konkrét elképzeléseket halljanak a jövőről. Bár a botrányok hatására

„komoly elégedetlenség keletkezett a társadalomban, de ezt az ellenérzést érdemben mégsem sikerül becsatornáznia egyetlen ellenzéki pártnak sem”.

Egy év van még hátra a választásokig, ez az idő az építkezéshez lehet kevés és elegendő is, de ha meg tudjuk teremteni az érdemi alternatívát, akkor meggyőződésem, lesz kormányváltás 2018-ban.

Közben azért hadd kérdezzek vissza: Ön számára még nem vesztette el a varázsát a belpolitika?

Elkeserítő, ami most zajlik, de az óriási erőt ad, hogy a magyar lakosság nagy része már nem kér az Orbán- kormányból, nagy az igény a változtatásra. Ezért érdemes küzdeni. Attól függetlenül, hogy nincsenek százezrek az utcán, nincs apátia a társadalomban...

Nincsen apátia?!

Úgy érzem, nincsen. A kilépésem óta érkezett pozitív visszajelzések alapján sokkal többen figyelik a politikai történéseket, mint azt előzetesen gondoltam volna.

Ön szerint van olyan opció is, amely ugyan kormányváltást eredményezne, mégsem lesz érdemi változás?

Biztos vagyok benne, hogy a magyar társadalomban arra van igény, hogy 2018 ne csak Orbán Viktor elkergetéséről, hanem érdemi változásról szóljon. Csak azok a szereplők tudnak ebben sikeresek lenni, akik szakítanak az orbáni hatalomgyakorlási módszerekkel.

Ezt az erőt Simicska Lajos szerint egyedül a Jobbik képviseli.

Simicska Lajos többször is említette, hogy vannak információi a miniszterelnök esetleges állambiztonsági múltjáról.

„Ha valakinek a birtokában vannak olyan adatok, amelyek Orbán Viktor személyén keresztül ennyire intenzív hatással lehetnek a magyar közéletre, azokat nyilvánosságra kell hoznia”.

Akár a nemzetbiztonsági múlttal, akár a vagyoni helyzetével kapcsolatban. Mert ez a mindannyiunkra tartozik.

S ha ez bekövetkezik, és a Jobbiknak esetleg így sikerül leváltani Orbánékat?

Továbbra is úgy gondolom, hogy csak egy új politikai erő képes leváltani a kormányt.

Lépjünk tovább. Demeter Márta neve a biztonságpolitikán túl összekapcsolható a letelepedésikötvény-program és a Ghaith Pharaon-ügy felderítésével is. Az ilyen esetekkel lehet gyengíteni ezt a kormányt?

Ezek az ügyek pontosan mutatják a mai magyar kormányzat működési logikáját: a hatalommal visszaélve szűk csoportok anyagi érdekeit támogatják. Az már mindenki számára egyértelmű, hogy Orbán Viktor nem csak véletlenül futott össze Pharaon professzorral egy díszvacsorán.

"Az iratbetekintésem után kiderült, a szaúdi milliárdos deklaráltan azért érkezett Magyarországra, hogy a magyar miniszterelnökkel találkozzon".

A történet szakmai vetülete viszont felveti, hogy az az intézményrendszer, ami a biztonságunkat garantálja, képes-e kezelni az érdemi kihívásokat akkor is, ha a politikai megrendelés másról szól. S bár a társadalom számára lehetnek ennél fontosabbnak tűnő napi ügyek, de ez nem menti fel a döntéshozókat az alól, hogy az állami intézményeket szűk csoportérdekek mentén működtetik.

Egyébként mennyire vagyunk kitettek az orosz medvének, vagy épp az arab olajtőkének?

A nyilvánosságban is megjelent információk alapján nagyon is. Nagyon sokat kellene javítani a titkosszolgálati rendszerek működésén, hogy azok képesek legyenek a biztonságunkat garantálni. Eközben a miniszterelnök folyamatosan ellenségképeket gyárt, jellemzően olyanokat, amelyek nem a magyar nemzet biztonságára, hanem az ő hatalmára veszélyesek. Sok esetben pedig valós problémákat nagyítanak fel és torzítanak el, hogy a saját szavazóbázisukat erősítsék, például a menekült ügy kapcsán. Sok ügyet viszont Orbánék generálnak, ilyen a letelepedési kötvények, vagy Ghaith Pharaon ügye, illetve a moszkvai vízumgyár sem működhetett volna normális biztonsági protokoll betartása mellett. Csak a kormányon múlik, hogy bűnözők járkálhatnak az országon keresztül a schengeni övezetbe.

Az iratokba Mesterházy Attilával tekintettek be. Azt tudjuk, hogy ő miért maradt csendben?

December közepén volt egy iratbetekintés, amin ketten voltunk. Ezután próbáltam kikérni a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól a Pharaon látogatásának céljára vonatkozó dokumentumot, ám azt nem kaptam meg. Ezután álltam a nyilvánosság elé.

De ez Mesterházy Attilának nem volt fontos? Vagy ez is a kormányváltási szándék elmaradására utal?

Csak a saját munkámért tudok felelősséget vállalni... és én kormányváltást szeretnék!

Pharaon egyébként él még?

Nem tudjuk. Bizonyos hírek szerint elhunyt, mások szerint nem. Bármi is történt vele, Magyarországon a Pharaon-ügy él!

A letelepedésikötvény-biznisz bukása nagyon fájt a Fidesznek?

Csak felfüggesztették a forgalmazást. Azok a Fidesz-közeli, haveri offshore cégek, amelyek érdekeltek voltak az értékesítésben, és vélhetően a hozzájuk kötődő politikusok elképesztően nagyot kaszáltak. Száz milliárd forint felett jár az az összeg, amit ezzel zsebre tettek. A törvény ugyanakkor még hatályban van, és

„semmilyen garancia nincs arra, hogy akár változatlan formában, akár kisebb változtatással, de folytassák a kötvényekkel való kereskedést”.

Fel kell tárni az eddigi folyamatot, azonban a program végleges lezárása, a politikai és a büntetőjogi felelősségre vonás szintén csak egy kormányváltás után lehetséges. A letelepedési kötvény ügy vizsgálatára már most létrejött egy ellenzéki árnyékbizottság is.

Azt azért ne feledjük, Magyarországon a bizottságosdiban szép csendben el tudnak halni a fontos ügyek. Viszont az igazi botrányt mégiscsak az a nyílt konfrontáció jelentette, hogy a Jobbik a kötvényekre hivatkozva nem támogatta a fideszes alaptörvény-módosítást, amire aztán érkezett a Habony-művekből a Vona Gábor magánszféráját támadó dühödt válasz. Ezekbe a csatákba mégis bele kell állni?

Az biztos, hogy markáns ellenzéki politizálásra van szükség. A családi élet viszont tabu, kivéve ha valaki közpénzeket tulajdonít el és azt a családján keresztül teszi zsebre. Csak ismételni tudom magam, egy másfajta logikára kell alapozni a politikát.

És ebbe az újfajta politikába beletartozik Botka László, illetve, hogy "fizessenek a gazdagok"?

Ezt majd az idő eldönti.

De az Ön véleménye szerint beleképzelhető ebbe a kormányváltó szövetségbe?

Ő az MSZP miniszterelnök-jelöltje, nekem pedig nem az MSZP működésének a véleményezése a célom, hanem hogy egy olyan szövetség jöjjön létre, amely új szereplőket vonultat fel.

Én is a jövő szempontjából kérdeztem.

Botka László az MSZP politikusa, nem egy független polgármesterről beszélünk.

Ilyenformán nem tud betagozódni ebbe a kormányváltó szövetségbe?

Mindenki, aki hiteles, aki egy újfajta politikai logika mentén gondolkodik és cselekszik, és ténylegesen a kormányváltásért dolgozik, az beletartozik.

Igen vagy nem?

Válaszoltam a kérdésre.

Amint mondta, van még egy évünk a választásokig. Mennyi időt hagy az építkezésre? Ha mondjuk úgy ítéli meg félév múlva, hogy ez mégsem jár a kellő eredménnyel, akkor megpróbál visszatagozódni, vagy keres egy másik parlamenti frakciót?

Visszatagozódni semmiféleképpen sem. De ezt már korábban világossá tettem. Én egy határidőt határoztam meg, a 2018-as választást. Addig építkezni kell. Most csak azt tartom szem előtt, hogy ez sikeres legyen.

Nem vezet az út akkor sem az LMP-hez, sem a Jobbikhoz, sem a DK-hoz?

Nagyon sok pletyka keringett a kilépésemkor, de akkor is elmondtam, nem tervezek egyetlen frakcióhoz, vagy párthoz sem csatlakozni. Hogy ezt követően mi lesz? Nekem is megvannak a politikai ambícióim, de nem mindenáron, ellenzéki díszképviselő, biodíszlet nem akarok lenni. Kormányváltásban gondolkodom. Hogy azt követően képviselőként, vagy szakmai területen veszek részt a munkában, majd az idő eldönti.

Csalódott lenne, ha nem lenne kormányváltás? Akkor sem csömörlene meg?

"Ha ez elmaradna, az komoly veszteség lenne a magyar társadalom számára, ebben egészen biztos vagyok".

Ezért nem értem azt, hogy bizonyos ellenzéki szereplők csak a túlélésre játszanak. Ha a Fidesz marad 2018 után is, ilyenformán biztos nem lesz számukra sem túlélés.

Ez majdnem jó lenne zárszónak is, de legyen inkább valami pozitívabb. Ha mégis ránk köszönne a rendszerváltás, 2018 után Demeter Márta hátrébb tudna lépni a politikától? Esetleg jöhetne a családalapítás, végre egy kis pihenés?

Ami most hajt, az akkor is hajtana, nem szeretnék kilépni a politikából. Viszont gyerkőcünk még nincsen.

De terveznek?

Természetesen. Bár az utóbbi években nagyon sűrű napokat élünk, de igen, tervezünk családot.

Megérte ez a három év?

Sok hasznos tapasztalatot szereztem, és ezekkel szeretném segíteni azokat, akik közéleti szerepvállalásban gondolkodnak.