A magyar önkormányzatok csatlakozását is várják az európai bérunióhoz

A Jobbik "már többet tett az életszínvonal felzárkóztatásáért, mint amennyit Orbán Viktor háromszor négyéves kormányzása alatt".

Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese, a béruniót kezdeményező polgári bizottság vezetője szombaton budapesti sajtótájékoztatón elmondta: pártja megkérte minden - települési és megyei - önkormányzati képviselőjét, hogy a soron következő közgyűlési üléseken nyújtsanak be olyan előterjesztéseket, amelyekben a testületek támogatását kérik a béruniós kezdeményezéshez.

Minden önkormányzatnak joga van arra, hogy véleményt nyilvánítson országos politikai kérdésekről - tette hozzá.

Gyöngyösi Márton közölte, amíg az Európa Bizottság meghozza a döntését a polgári kezdeményezésről, addig országjárásba kezdenek, és lakossági fórumokon tájékoztatják majd a választókat. Ezek mellett szakmai egyeztetéseket is lefolytatnak majd.

Elmondta, pártja reménykedik abban, hogy az önkormányzatok "autonóm módon" képesek lesznek dönteni erről a "sorskérdésről", hiszen "települési szinten érezhető leginkább az elmúlt 27 év elhibázott gazdaságpolitikájának, fejlesztési politikájának a legtöbb káros hatása". Így az elvándorlás, az elszegényedés és a munkanélküliség.

Ugyanakkor szerintük az európai uniós kohéziós politika sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Gyöngyösi Márton kijelentette: pártja meggyőződése, hogy a ezzel a polgári kezdeményezéssel ellenzékből

"már többet tett az életszínvonal felzárkóztatásáért, mint amennyit Orbán Viktor háromszor négyéves kormányzása alatt".

Hiszen - mint mondta - nemcsak az uniós eszközt találták meg a bérek felzárkóztatásához, hanem ehhez a közép-kelet európai országok szövetségét is megnyerték.