Akiknek nagyon jól jön a gigaberuházás: ők építhetik az új Puskást

A fővállalkozó páros bevonja többek közt a WHB-t, Mészáros Lőrincék CLH Kft.-jét, a Köztit, a Reneszánsz Zrt.-t, és jut munka a KÉSZ-nek is.

A Magyar Építő és a ZÁÉV az ajánlattételkor kilenc céget jelölt meg alvállalkozóként. A kilenc vállalkozás részt vett a két fővállalkozó alkalmasságának igazolásában, mint erőforrást nyújtó szervezet.

Az alvállalkozók között szerepel például a kecskeméti székhelyű acélszerkezet-gyártó KÉSZ Ipari Kft., a Paár Attila érdekeltségében lévő West Hungária Bau (WHB) Kft., a jelenleg WHB-csoporthoz tartozó, korábban Tiborcz István közvetett tulajdonában lévő PBE Építő Kft., a Mészáros Lőrinc és Szíjj László résztulajdonában lévő CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., a túlélésért küzdő Reneszánsz Kőfaragó Zrt., a Puskás stadion terveit korábban hárommilliárdért elkészítő Középülettervező (Közti) Zrt. és egy kaposvári bt. is.

A Magyar Építőt 2015-ben vásárolta meg a Körösaszfalt Zrt., amelynek cégjegyzékben látható tulajdonosa a Duna Aszfalt Kft. és Szíjj László. Ugyanakkor a Magyar Építőben közös közvetlen irányítást szerzett másfél évvel ezelőtt a WHB, az Épkar Zrt.-vel együtt. Ez a cég újítja fel a Szépművészeti Múzeum román csarnokát 6,8 milliárd forintért, két új épületet húz fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek hatmilliárdért, 4,4 milliárdért épít másodmagával uszodát Kaposváron és dolgozik az egyik MNB-alapítványnak is.

A zalaegerszegi ZÁÉV Építőipari Zrt. szintén 2015-ben cserélt gazdát. Az új tulajdonosok egyike egy bizalmi vagyonkezelő cég, a Pannon Speed Pro Zrt., amelynek élén a ZÁÉV vezérigazgatója, Peresztegi Imre áll. A ZÁÉV szintén nem unatkozik mostanság. Ez a cég kapott megbízást a régi Puskás stadion bontására a Föld-Trans 2001 Kft.-vel nettó négymilliárd forintért, míg a WHB-vel 7,2 milliárdért építette fel az MTK új stadionját. A szombathelyi stadiont és sportcsarnokot a Swietelsky Magyarország Kft.-vel húzza fel 13,1 milliárdért, a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem új oktatási épületét pedig 11,9 milliárd forintért építi.

A Paár Attila tulajdonában álló WHB Kft. többek között részt vesz a Budai vár felújításában, ők építik az ugrótornyot a budapesti úszó vb-re és felesben ők fejlesztik a Kerepesi úti Nemzeti Lovardát Mészáros Lőrinc gyermekeinek. A másik szerencsés alvállalkozó, a szintén a WHB csoporthoz tartozó PBE Építő Kft. A cég egyik tulajdonosa az a Green Investments & Solutions Kft., amely 2014 áprilisa és 2015 áprilisa között Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének érdekeltsége volt, ezt követően került a WHB Befektetési Kft. birtokába. A győztes körhöz tartozik a CLH Kft.is, amelybe 2015 júniusában vásárolta be magát a Körösaszfalt, amely Szíjj László, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és nagyvállalkozó, valamint Szíjj korábbi Duna aszfaltos üzlettársának, Varga Károlynak az érdekkörébe tartozik. A KÉSZ Ipari Gyártó Kft. - a KÉSZ Holding Zrt. tagvállalata. A cégcsoport egyik tagja építi a Market Építő Zrt.-vel közösen a Vasas új stadionját. Míg korábban együtt dolgoztak az FTC-stadionon is. De az Országház felújításába is bedolgozó Reneszánsz Kőfaragó Zrt-nek is sikerült megkaparintania egy darabot a milliárdos koncból.

Mint ismert, a fővállalkozói szerződést március végén írták alá, a munka határideje 2020. február 27.