Két tűz között

"Leszarom a CEU-t, nem tudok azzal a hisztériával azonosulni, amely mellette, vagy ellene megy."

A CEU vált most ennek a masszának a buta szimbólumává. De mi is az CEU? Mióta van itt? Mit tanítanak rajta? Milyen előadókat hívnak meg rá? Vajon hányan vannak ezeknek a kérdéseknek a válaszaival tisztában?

Elég volt csak vasárnap néhány tüntetővel elbeszélgetni ahhoz, hogy kiderüljön, a CEU-ért való kiállás csupán egy indulatreakció. Azért, hogy ez idáig fajult, nyilván sokat tett a kormány.

Orbánéknak egyetlen hatékony programpontja a folyamatos hergelés és ellenségkép-teremtés. Erre épül a Fidesz politikája: a tömeg buta, teremts nekik ellenségeket, és amíg értelmetlen csatákban harcolnak, addig nem foglalkoznak azzal, hogy minden más szétrohad, ami érték pedig még maradt, azt a hatalom zsebre rakja.

Aki ezt látja és érti, az nem száll fel a CEU-ért rinyáló hullámvasútra. Mert ki a büdös francot érdekel valójában a CEU?

Most komolyan, ebben az országban az a legnagyobb probléma, hogy valami homályos amerikai hátterű, állítólagos egyetemmel perlekedik a kormány? Ez tényleg nagyobb botrány lenne, mint az intézményesült korrupció, a nagy állami földosztásokhoz kötődő mutyik, az egészségügy összeomlás közeli állapota, az elvándorlás, amely abból fakad, hogy Magyarországon tisztességes munkából nem lehet megélni, és szarért-húgyért dolgozik a magyar ember?

Őszintén le merem írni, leszarom a CEU-t, nem tudok azzal a hisztériával azonosulni, amely mellette, vagy ellene megy. Ha valamiben egyet tudok érteni egy kormánypárti honfitárssal, akkor az az, hogy Soros György valóban egy vén gazember, aki a világon számtalan országban bebizonyította már, hogy az általa pénzelt „civil” szféra milyen ideológiai pusztításra és megosztottság megágyazására képes. Nem kell messzire menni, elég ha a keze nyomát Ukrajnáig vagy éppen Macedóniáig követjük.

Csakhogy a kormány pont ugyanazt tette most, mint amit Soros György csinál a világban.

Mondjuk ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a kormány vezető politikusai mind az ő pénzén lettek kitaníttatva. Vagyis volt kitől tanulniuk. Orbánék felépítették, illetve kitömték állami pénzekkel a saját pártmédiájukat, hogy létrehozzanak az agymosás teljes tárházával egy alternatív valóságot. Vannak ők, a jók, és vannak a rosszak, most éppen a sorosisták. Ez a túltolt propaganda vezetett el most a megosztottságot szimbolizáló CEU-botrányhoz.

Olyan ez, mintha az égő házban mindenki az utolsó szál gyufán vitatkozna, de senki nem értené, hogy a tűzoltáshoz nem lángok kellenek, hanem víz.

A CEU ügye eltörpül ennek az országnak a megoldatlan problémái mellett. Mint ahogy nem Soros György bűne az sem, hogy létezhet egy Mészáros „Pénztáros” Lőrinc, egy Habony Árpád, egy Rogán Antal és egy lopásra, korrupcióra épülő pártkáder-rendszer. Mindezt pedig nem lehet hisztériával és anarchistákkal felváltani. Ennek az országnak egy megosztottságot és korrupciót felszámoló átfogó programra van szüksége, máskülönben egy lövészárokba süppedő állóháborúban fog megsemmisülni.