80 ezer ember demonstrált tegnap este Budapesten

CEU-mellettinek indult, Fidesz-elleni vált belőle.

Több tízezren tüntettek tegnap Budapesten a CEU-törvény ellen, valamint kérték Áder János államfőt, hogy ne írja alá azt. A demonstráció eredetileg a Közép-európai Egyetem megmentése miatt jött létre, de hamar előkerültek az „Orbán, takarodj” és az „Elegünk van!” rigmusok, de felemlegették az örök klasszikus „Elkúrtad” kezdetűt is.

A szervezők először 60-70 ezerre tippelték a résztvevők számát, végül 80 ezresre becsülték a tömeget. Tényleg nagyon sokan voltak, a vonulás egy részén a menet eleje már a Kossuth téren volt, míg a vége még Budán. A Lánchídon nagyjából másfél óra alatt tudtak átérni.

Hét órakor a hivatalos program szerint véget ért az esemény, de pár ezren tovább vonultak ezután is. A Parlament lépcsőjénél volt egy kis lökdösődés is, a következő célpont a Szalay utcai oktatási államtitkárság épülete volt.

Este kilenc körül teljes szélességben elfoglalták a Nagykörutat, később pedig az Andrássy utat is le kellett zárni. A Lendvay utcai Fidesz-székházat rohamrendőrök védték, így a tüntetők nem tudták megközelíteni azt. Este tíz után a Hősök terén folytatódtak az események, de ekkor már csak a legkitartóbbak voltak ott – végül ők az Oktogonhoz vonultak.

Áder János államfőnek ma estig van ideje eldönteni, hogy aláírja-e a törvényt.