Újra fenyíti Brüsszel a magyar kleptokratákat

Brüsszel nem mindig utólag ellenőrzi a projekteket, hanem ha a projekt finanszírozása nagyrészt az uniós forrásokból történik, menet közben is vizsgálódhatnak. Lehet, már az eddigi kleptomán magyar kormány húzásait is szem előtt tartva, 2016 decemberében az Európai Bizottság szakemberei Budapestre látogattak és alaposan átnéztek egy elszámolási tervet, amit a Miniszterelnökség korábban már támogatásra érdemesnek talált.

Két operatív programból, a Közigazgatás– és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) összesen 17,5 milliárd forint állt rendelkezésre „a közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése” elnevezésű (KÖFOP 2.1.1.- VEKOP-15-2016-00001 kódszámú) projektre. Magyarul a közszolgák továbbképzésére és a teljes közszolgálati továbbképzési rendszer megújítására, amire 2015-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyújtott be támogatási kérelmet.

A portál birtokába jutott, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen belüli irányító hatóságnak címzett levél tételesen felsorolják, milyen indokolatlan vagy erősen túlzó tervezett kiadásokat véltek felfedezni az elszámolási tervben. Továbbá felszólítja a magyar irányító hatóságot, hogy két hónapon belül tisztázza a kifogásolt tételek indokoltságát. Várhatóan ha a magyar fél nem húzza le a kifogásolt tételek többségét a listáról, Brüsszel büntetést helyez kilátásba a projekt kapcsán.

De lássuk, mik verték ki a biztosítékot az EU-s szakiknál:

-Az előkészítésre betervezett személyi költségeknél olyan összegek jöttek ki, hogy azok szerint az egyetem összes dolgozója hónapokon keresztül semmi mással nem foglalkozhatna, csak ennek a projektnek az előkészítésével.

-Az egyetemnek szándékában állt a résztvevőket az EU-s pénzből etetni, itatni, ám a brüsszeli szakik úgy vélik, ez nem igazán tartozik bele a képzési programba, ahogyan az sem, hogy az elektronikusan elsajátítható anyagok mellé irodákat és tantermeket béreljenek. 

-A pénzből elköltöttek volna pár milliárd forintot az egyetem tatarozására is (digitális beléptetőrendszer, mozgásérzékelő kamerák...), amire nem mellékesen az NKE már kapott pénzt az Államreform Operatív Programból.

A visszáságokról részletesebben itt olvashat.