Orosz kézbe kerültek a magyar emberek adatai? Botrány a nemzetbiztonsági bizottság ülésén

Félbeszakadt az ülés, takargatnivalója lehet a Fidesznek.

Ez egy olyan mérőkód, ami az oldal gazdájának készít statisztikákat a látogatókról, ám már 2011-ben kiderült, hogy a Yandex adatokat osztott meg az orosz titkosszolgálattal.

A portál cikkéből kiderült: a nemzeti konzultáció weboldala orosz szerverekre küldte a felhasználók által beírt adatokat, a nevüket, emailcímüket és életkorukat is.

A kormány egy nappal később reagált, mint írták, a honlap minden tekintetben megfelelt a törvényi előírásoknak, az adatokat pedig egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon tárolták.

A "rosszindulatú félremagyarázások miatt" azonban kérték a fejlesztőket, hogy kapcsolják ki a funkciót az oldalon.

A nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén Szél Bernadett, az LMP politikusa szerette volna megtudni, hogy miért egy orosz céget von be a kormány egy magyar nemzeti konzultáció adatainak feldolgozásához, hogyan történt a kapcsolat kialakítása, valóban kihagytak-e a titkosszolgálatokat a kóddal kapcsolatos intézkedésekről.

A politikus Facebook-oldalán azt írja: Németh Szilárd és a fideszes képviselők ebben a pillanatban határozatképtelenné tették az ülést, ezzel ellehetetlenítették azt, hogy a szolgálatok tájékoztatást adjanak az ügyről. 

"Ezen az ülésen a Fidesz ismet átlépett egy vörös vonalat, nemzetbiztonsági bizottságon ilyen meg sosem volt, álláspontom szerint ott tartunk, hogy gyakorlatilag megkérdőjeleződik, Magyarország kormányfőjét "Viktornak" vagy "Vladimirnak" hívják. Folytatjuk a küzdelmet!"

- reagált bejegyzésében Szél Bernadett.

Portálunk megkereste Mirkóczki Ádámot, a bizottság jobbikos tagját, aki megerősítette a leírtakat.

"A Fidesz magas szinten űzi a bunkóságot, az arroganciát és a pökhendiséget. Ez eddig a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésein nem volt divat"

- reagált a politikus, aki szerint a kormánypárt megmutatta, hogy takargatnivalója van az ügyben.