Washington továbbra is ragaszkodik Aszad távozásához

Az új amerikai kormány sem alkuszik, és továbbra is ragaszkodik elődje politikájához, ami várhatóan nem is vezet jobb eredményre.

Sean Spicer  szokásos napi sajtótájékoztatóján leszögezte: Washington készen áll arra, hogy további légicsapásokt mérjen Szíriára.

A szóvivő kifejtette, hogy a Trump-kormányzat álláspontja szerint mindazonáltal az Iszlám Állam terrorszervezet  megfékezése a legfontosabb, amit a szíriai nép megsegítéséért tehetnek.  A szóvivő nem a Trump elnök által  korábban megnevezett célt, azaz a terrorszervezet megsemmisítését említette, hanem  szó szerint megfékezéséről beszélt.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Iszlám Államra mért csapással megteremtődik a lehetőség arra is, hogy politikai úton történjék személyi változás a szír vezetésben. A szóvivő a védelmi minisztérium adataira hivatkozva közölte azt is, hogy a múlt péntekre virradóra végrehajtott Szíria elleni légicsapásokban a szíriai repülőgépek 20 százaléka megsérült vagy teljesen használhatatlanná vált.  

James Mattis, védelmi miniszter a sajtóértekezlettel egy időben adott ki közleményt erről, s a többi között leszögezte azt is, hogy mivel a légicsapások tönkretették az üzemanyagtöltő-állomásokat és a hadianyag-raktárakat is, ennek következtében a szíriai kormány képtelen újratölteni a repülőgépeit.

"A szíriai kormány helytelenül cselekedne, ha ismét vegyi fegyvereket vetne be"

- olvasható a Mattis miniszter által aláírt közleményben.

A szóvivői értekezleten újságírói kérdésekre válaszolva Sean Spicer kitért az amerikai-kínai elnöki tárgyalásokra is, s elmondta, hogy máris folynak a  konzultációk  az amerikai export növelésének lehetőségeiről.

A szóvivő bejelentette azt is, hogy kedden Washington vendége lesz a NATO főtitkára. Jens Stoltenberget a Fehér Házban fogadja Doanld Trump is.