Arad, Kolozsvár, Brassó, Temesvár magyar szót érdemel

Bővítik a magyar nyelvhasználatot a román egészségügyben.

A Transindex.ro portál idézi Korodi Attilát, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, aki elmondta, a pozitív módosítás ellenére, Románia még a mai napig sem ültette gyakorlatba a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájában foglaltakat, amit több, mint 20 éve írt alá.

A jelenlegi módosítással azonban végre olyan erdélyi nagyvárosokban válik elérhetővé a magyar nyelvű ellátás, mint Arad, Kolozsvár, Brassó vagy Temesvár.

A törvénytervezetet azután nyújtotta be az RMDSZ, hogy tavaly egy olaszteleki lányt, hiányos román nyelvtudása miatt megaláztak a kolozsvári gyermekgyógyászaton. Az orvos megtagadta a magyar kislánytól, hogy a vizsgálaton egy olyan személy is bent tartózkodhasson, aki ismeri a román nyelvet is. A lány végül pert nyert a kolozsvári sürgősségi gyermekklinika ellen, amit 2000 lejre büntetett a Kolozs Megyei Ítélőtábla. A sértegető ügyeletes orvosra további 1000 lejes bírságot szabtak ki. 

Épp a napokban derült ki egy kutatásból, hogy a magyarok fele egészségügyi analfabéta, így gondot okoz számára, hogy az egészségével kapcsolatos információkhoz hozzájusson, majd megfelelően értelmezze azokat. Nehezíti a helyzetet, hogy az egészségügyben használt latin kifejezéseket még nehezebb megfejteni, így hiába kapja meg valaki a zárójelentést, ha a használt kifejezések felét nem érti. 

Gondoljunk bele, ha a saját anyanyelvünkön sem tudjuk sokszor értelmezni ezeket az információkat, mennyi az esélyünk, ha a latin szavak egy számunkra idegen nyelvvel keverednek. 

Minden második magyar egészségügyi analfabéta

A magyarok 32 százalékának problémás, 20 százalékának pedig elégtelen az egészségértése - derült ki egy korábban végzett reprezentatív kutatásból,amelyet a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. végzett az AIPM Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének megbízásából. Az egészségértés az emberek alapvető egészségügyi információkhoz való hozzáférési, feldolgozási és megértési képessége, amely nagyban hozzájárul az egészségi állapothoz, adott esetben pedig segít a gyorsabb gyógyulásban.