Napelem még nincs, csak bebukott közpénz a csornai napelemgyárban

Se út, se napelem, csak közpénz van a csornai gyárban

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője múlt hónapban írásbeli kérdéssel fordult a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, hogy megtudja milyen garanciákkal adták ki a cégnek az állami támogatásokat, és ezidáig mekkora összeget folyósítottak az üresen álló gyárnak.

A gyár legkisebb gondja, hogy megközelíteni sem lehet a 85-ös főútról, és amíg nincs szabályos lehajtója, addig használatbavételi engedélyt sem kaphat, de nincs is ki használatba vegye. A gyár honlapján található adatok szerint viszont már több, mint 200 dolgozónak kellene a világszínvonalú napelemeket gyártania, ugyanis 2015.12.31-én be kellett volna befejezni az építkezést és elindítani a termelést.

A hvg.hu tavaly azonban felderítette az üzleti hátteret és kiderült, hogy az Eximbank 2013-tól fokozatosan forgatta ki a napelemüzletből a Kartonpack Dobozipari Nyrt.-t, akinek az ötlete volt a gyár létrehozása. A cég bírósághoz fordult, így nem valószínű, hogy az üzem egyhamar elindul, ha egyáltalán valaha elindul.

Ha nem, akkor Áder János alapkőletételkor vízionált 21. századi techonológiájával több milliárd közpénz is elúszik.

A projekt ugyanis a több, mint 7 milliárdos Eximbankos hitel mellett, (ami ugyebár állami, azaz közpénzből gazdálkodik) további 1,9 milliárdos uniós pályázati forráshoz, valamint egy kormányzati döntés alapján 1 milliárd forintos támogatáshoz jutott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanazt a választ adta a képviselőnek, amit fél évvel korábban már a Népszavának is elküldött.