Visszakozik a kormány a lex CEU-tól?

Legalábbis így is értelmezhetőek a HVG-nek nyilatkozó Palkovics László oktatási államtitkár szavai.

Palkovics szerint az a kérdés, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adhat ki. Hozzátette: ha az intézmény meg akarja oldani a problémát, akkor gyakorlatilag csak két önálló jogi személyiségnek számító egyetem: az amerikai CEU és a magyar Közép-európai Egyetem (KEE) magyar egyetem 2009-ben kötött licencmegállapodását kell kibővítenie.

Az államtitkár tudomása szerint ugyanis azt csak néhány képzésre kötötték meg nyolc éve, de ha változatlan konstrukcióban kíván működni a CEU, akkor ki kell terjeszteni a teljes képzési portfólióra. A különbség a mostani helyzethez képest, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzésekre a CEU-nak most van működési engedélye, a feltételek teljesítése nélkül ezt elveszíti, de a licencképzés alapján a CEU-s diploma kiadásáról nem kell lemondania.

Hogy erre a kérdésre és rendezésre miért nem kerülhetett sor a lex CEU előtt, elkerülve a belpolitikai és nemzetközi konfrontációt, Palkovics azt mondta, mert az egyetem ügye, nem a politikáé.

„Én is és a kormány is végig azt mondta, hogy nem akarja bezárni a CEU-t, csak azt akartuk, hogy a működési feltételei legyenek átláthatóak.”

Mark Toner, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője közben keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: az amerikai külügyminisztérium azt szorgalmazza, hogy a magyar kormány függessze fel a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását.