Ezrek tüntetnek a Hősök terén a kormány ellen a lex CEU miatt

Sólyom László szerint a CEU-ellenes törvény alkotmányellenes.

A Civilizáció elnevezésű csoport azért hirdette meg rendezvényét, mert megbélyegzőnek tartja a kormány módosító javaslatát, mely szerintük tovább nehezítené a hazai civil szektor működését. Álláspontjuk szerint azzal, hogy a törvény regisztrációra kötelezné azokat a civil szervezeteket, melyek évi 7,2 millió forintnál több támogatást kapnak külföldről, a tudás és a gondolat szabadságát támadják.

A Jobbik-frakció minden tagja aláírja a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt - közölte Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A CEU-ellenes törvény a jogbiztonság alapvető követelményeinek sem felel meg, lerí róla, hogy alkotmányellenes – jelentette ki Sólyom László volt köztársasági elnök az Eötvös Csoport szerdai fórumán. A hvg.hu kérdésére Sólyom László elmondta: nem kívánja minősíteni Áder János köztársasági elnök lépését, illetve azt, hogy mit tehetett volna a törvény aláírása helyett. „Azt úgyis mindenki tudja” – mondta a volt államfő.

Mivel Áder János köztársasági elnök aláírta a Fidesz-KDNP által múlt kedden megszavazott lex CEU-törvényt, és nem élt azzal a jogával, hogy elküldhette volna felülvizsgálatra az Alkotmámybírósághoz, a parlamenti képviselőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy beadványt készítsenek. Ehhez azonban legalább 50 képviselői aláírás kell, de egyedül a baloldali pártok nem lennének képesek összeszedni. A Jobbik támogatásával azonban elég aláírás lesz a normakontroll kezdeményezéséhez.