A Nemzeti Emlékezés Bizottságától biztos nem tudjuk meg, ügynök volt-e Orbán

A választásokig nem kezdik meg az ügynöklisták feltárását.

A NEB nem volt hajlandó kifejteni, milyen szempontok alapján koordinálják majd a titkosszolgálatokat, illetve döntik majd el, hogy melyik akták kerülhetnek nyilvánosságra. A titkosítás feloldását a rájuk vonatkozó törvény szerint kezdeményezheti a testület.

A most közzétett kormányhatározat szerint az egykori belügy három - a "G" jelzetű, a rendszer ellenségeire vonatkozó operatív adatokat tartalmazó, a "H" jelzetű, beszervezett hálózati személyek, illetve ügyeik adatbázisát felölelő és a "K" jelzetű, kémelhárításra vonatkozó - adattárat szortírozzák a szolgálatok.

Érdemes hozzátenni, hogy a mágnesszalagokon tárolt információk már így sem tekinthetőek a pártállam titkosszolgálati múlt teljes adatbázisának, mivel számos adatállományt a szolgálatok már jóval korábban töröltek az elektronikus adathordozókról, több kartont pedig a rendszerváltás idején semmisítettek meg, illetve tüntettek el.

Sarokba szorult az ügynökmúlt miatt Orbán Viktor - és úgy válaszolt, mintha egy kocsmában ülne

Nem igazán lehet tudni, mi jöhet még ezután? Orbán Viktor miniszterelnök korábban Terry Black hangján szólalt meg a parlamentben, most pedig csicskának nevezte a legerősebb ellenzéki pártot. Vona Gábor hétfőn arra figyelmeztette a képviselőket, hogy nem tarthatjuk befejezettnek a rendszerváltást addig, amíg nem hoztuk nyilvánosságra a pártállami múlt titkait, az ügynöklistákat.