Csecsen leszámolásoktól tartanak az orosz újságírók

Peszkov kijelentette, hogy az orosz elnöki hivatalnak nincs megerősített értesülése a melegek elleni atrocitásokról, de szükségesnek tartja, hogy az ügyet kivizsgálják a belügyi szervek. Mint mondta, nem vált ismertté olyan eset, mikor "a hagyományostól eltérő nemi irányultság képviselői" rendvédelmi szervekhez fordultak volna Csecsenföldön.

A Novaja Gazeta április 1-jén közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön több mint száz férfit vettek őrizetbe "a hagyományostól eltérő nemi irányultságuk" miatt, közülük legkevesebb hárman meghaltak.

A Novaja Gazeta első cikkének megjelenése után három nappal Groznij központi mecsetjében 15 ezer fős, a helyi televízió által is sugárzott válságtanácskozást tartottak, amelyen rágalmazással vádolták meg a lap újságíróit, "a hit és a haza ellenségeinek" bélyegezve őket. A gyűlés részvevői határozatot fogadtak el, amely sürgette "a csecsen férfiak és az iszlám becsületének helyreállítását", valamint kilátásba helyezte, hogy "a megtorlás eléri az igazi felbujtókat, bárhol és bárkik legyenek is azok, elévülés nélkül".

A Novaja Gazeta szerint a határozat leszámolásra uszítja a vallási fanatikusokat. A lap arra kérte a hatóságokat, hogy vegyék elejét "a hivatásbeli kötelességüket teljesítő újságírókkal szembeni gyűlöletkeltésnek".