Kezd eldurvulni a születésnapi buli Észak-Koreában

A díszszemlén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság jelenlegi legfőbb vezetője, Kim Dzsong Un elnökölt a nagyapjáról, Kim Ir Szenről elnevezett téren, miközben szoros alakzatokban és több száz teherautón felvonult a katonaság az állami televízióban mutatott képek szerint.

Most először vonultattak fel vontatókon egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) típust, amely a dél-koreai hírügynökség szerint valószínűleg még fejlesztés alatt áll.

Az 1912-es születésnap megünneplésén kívül a cél az is volt, hogy megmutassák a világnak, ezen belül első sorban az Egyesült Államoknak, Dél-Koreának és Japánnak az ország katonai hatalmát.

Több megfigyelő szerint elképzelhető, hogy a jeles nap alkalmából újabb provokatív rakétakísérleteket vagy akár kísérleti atomrobbantást is végrehajtsanak.

Az ünnepség egyik felszólalója, az ország második számú vezetőjének vélt Csö Rjong Hö, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának elnökségi tagja, a központi bizottság titkára azzal vádolta Washingtont, hogy "háborús helyzetet hoz létre", és azzal fenyegetőzött, hogy "egy totális háborúra totális háborúval válaszolnak, atomtámadásra pedig saját stílusú atomtámadással".

Egyszer már majdnem sikerült

Egyébként a legendás amerikai rendező, Antoine Fuqua 2012-es akciófilmjében, a „Támadás a Fehér háza ellen (Olympus has fallen)” már megénekelte az észak-koreaiak Egyesült Államok elleni támadását.