Szorosan, de úgy néz ki, meglesz Erdogannak a népszavazás

Nagy regionális különbségekkel, és éppen, hogy többségben az igenek. 

A török nagyvárosok közül Isztambulban és Ankarában is előnyre tettek szert a nem szavazatok. A Boszporusz-parti metropoliszban 50,9, a fővárosban pedig 50,1 százalékon állnak az elnöki rendszer bevezetése elleni voksok.

Izmirben is a nemek tábora van többségben 68,5 százalékkal a részeredmények szerint, csakúgy mint Antalyában és Adanában, valamint a többségében kurdok lakta délkeleti Diyarbakirban, ahol szintén többen szavaztak az elnöki rendszer bevezetése ellen. Bursában 53,2 százalékkal az igenek vezetnek.

Kékkel azok a tartományok, ahol az NEM, pirossal azok, ahol az IGEN szavazatok van többségben (forrás: http://referandum.ntv.com.tr)

Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes a Habertürk című tekinytélyes napilap jelentése szerint úgy nyilatkozott, hogy az igen szavazatok elmaradnak a várt aránytól, de így is vezetnek.

Erdogan elnök hívei Isztambulban tűzijátékkal ünnepelték az eredményt, amely egyelőre még nem hivatalos részeredmény.

Eközben az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) bejelentette, hogy az eredmény hivatalos kihirdetése után kérvényezni fogják a leadott szavazatok 37 százalékának újraszámlálását, mert "törvénytelenségeket" tapasztaltak a referendum során. Bülent Tezcan, a párt elnökhelyettese azt kifogásolta, hogy többen olyan szavazólapon voksoltak, amelyet korábban nem pecsételtek le a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) tisztségviselői. A CHP több képviselője úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy az eredmény "még nem világos", és a nemek tábora "még megnyerheti" a népszavazást.

A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) - amely szintén a kezdetektől bírálta az elnöki rendszer ötletét - a Twitteren jelezte, hogy ugyancsak kifogást készül emelni.

A Habertürk adatai alapján a részvételi arány 86,7 százalékos volt.