A németországi törökök közel kétharmada az elnöki rendszerre szavazott

Hollandiában és Belgiumban még magasabb volt az igenek száma.

A vasárnapi népszavazás külföldön leadott szavazatainak majdnem teljes összeszámlálása alapján Ausztriában ennél is magasabb, 73,5 százalék volt az igennel szavazók aránya, de Hollandiában is az ott élő törökök 71 százaléka támogatta az elnöki rendszer bevezetését célzó alkotmánymódosításokat.
   
Európában a legmagasabb arányban, 75,1 százalékban a belgiumi törökök szavaztak igennel, míg Svájcban 38 százalékkal egyértelmű kisebbségben maradt a támogatók tábora.
   
A török népszavazás kampánya idején különösen Németország és Hollandia viszonya vált feszültté Ankarával, miután a két ország megakadályozta, hogy török miniszterek az alkotmánymódosítások mellett kampányoljanak az ott élő török kisebbség körében. Válaszul Erdogan és más török vezetők többször "náci módszerek" alkalmazásával vádolták, illetve idegengyűlölőnek és iszlámellenesnek nevezték a nyugat-európai politikusokat.
   
Az Anadolu által közölt számok alapján a külföldön élő törökök összesen 59,2 százaléka voksolt igennel, míg az otthoniaknak csak 51,2 százaléka.
   
A hírügynökség a török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) adataira hivatkozott. A testület szerint külföldön 2,9 millió választásra jogosult török regisztráltatta magát, felük Németországban. A külföldön élő törökök az összes választásra jogosult török mintegy 5 százalékát teszik ki.

Megkérdőjelezte a népszavazás törvényességét a legnagyobb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, mondván a Legfelsőbb Választási Tanács néhány órával az urnák lezárása előtt úgy döntött, hogy azokat a voksokat is érvényesnek tekinti majd - hacsak nem bizonyítható a csalás ténye -, amelyeket a testület tisztségviselői által le nem pecsételt szavazólapon adtak le.