Kitálal a Fidesz volt országgyűlési képviselője: új Kádár-rendszert épít a kormánypárt

2004-ben váratlanul felbukkant az elnöki asztalnál Habony Árpád, aztán minden megváltozott.

Ma a Magyar Nemzetbe írt publicisztikájában számol be távozásának okairól és a Fidesz politikájának gyökeres fordulatáról.

Körömi írásából kiderül: 2004. április 5-én ülést tartott a Fidesz-frakció, melyen sokak meglepetésére az addig ismeretlen Habony Árpád is részt vett, az elnöki asztalnál helyet foglalva.

A frakcióülésen több kijelentés is elhangzott, melyek megdöbbentették az egykori fideszes politikust.

– A határon túli magyarok és a népességfogyás ügye egyre nehezebben kommunikálható, egyre kevésbé hasznos témák.

– Összességében megállapítható, hogy a Kádár-rendszer győzött, megnyerte a rendszerváltoztatást. Ebből következően baloldali véleményvezéreket kell beemelni a Fidesz mellé, szerepeltetni kell őket.

– A jövőben a gazdasági problémák, a hétköznapi gondok, az eladósodottság, a bizonytalanság és a félelem fogalmait, életérzéseit kell témává tenni, majd rendre ismétlődő sulykolással napirenden tartani.

Körömi beszámolója szerint Orbán Viktor azt is világossá tette, hogy „a Kádár-rendszer győzött” következtetésre épített jövőbeni pártstratégia képviselete a frakcióülésről való távozás után életbe lép.

Mindez azt jelentette, hogy a Fidesznek az ülés után már úgy kellett építkeznie, ahogy azt korábban az állampárt tette.

"A még mindig sokunkban élő kádári lelkületre alapozva, azt félelemmel töltött emlékeztető injekciókkal felerősítve visszafordulunk. Nem szembenézünk a rendszerváltoztatás hibáival, vadhajtásaival, nem kijavítunk, módosítunk, ha kell, alaposan, hanem visszafordulunk"

- írja Körömi.

Az egykori politikus arról is vall, milyen okok késztették arra, hogy 13 év után megtörje a hallgatást:

" A legteljesebb mértékben a nyilvánosságra tartozik, hogy mikor született meg az a stratégia, mely mintegy észrevétlenül, a demokratikus hagyományok, a demokratikus gondolkodás hiányosságait kihasználva, módszeresen terelte be az ország lakóit egy politikai rezervátumba."

A teljes cikk itt olvasható.