Lázár János: "Mi soha nem szórjuk az adófizetők pénzét"

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Interjú adott a Világgazdaságnak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki többet között beszélt az új - természetesen egyáltalán nem - választási költségvetésről, a növekedő hadikiadásokról, de beszúrt egyet az elvándorlóknak, és talált végre a kormány egy régi-új ellenséget, ha Brüsszel már nagyon elkopna a nagy harcban.

Lázár szerint az új költségvetés prioritásai közé tartoznak a foglalkoztatás, a családok támogatása és a védelmi kiadások, de "nem lesz választási költségvetés", viszont a költségvetésben "nem lesznek vesztesek". "Mi soha nem szórjuk az adófizetők pénzét." - mondta a szigorú költségvetési fegyelemről szólva.

Azt, hogy a költségvetési hiány növekedik, Lázár azzal védte ki, hogy "sok lesz a kiadásunk, ezért nagyobb növekedés kell", illetve hogy "megszorítás helyett növekedés lesz".

A védelmi kiadások növekedése kapcsán jött az utóbbi évek kormányzati csodafegyvere: a migráció. Szerinte 

Mint mondta, a növelni kívánt védelmi kiadások három részből tevődnek össze: egyrészt a közbiztonságra, rendőrök fizetésére megy, másrészt "az illegális migráció miatti kiadásokra", harmadrészt pedig a hadsereg fejlesztésére és a magyar hadiipiar újraélesztésére.

"2017 a béremelések éve. Ez a tendencia jövőre is folytatódik, hiszen a minimálbér 138 ezer, a garantált bérminimum pedig 180 ezer forintra nő." 

- mondta a nem választási költségvetésről Lázár.

Úgy tűnik a kormány egy régi fegyvert is elővesz: a közműszolgáltatókat újra előveszik.

"A szolgáltatók hatalmát megnyirbáljuk, munkatempójukat gyorsítjuk. Jobban kell dolgozniuk kevesebb pénzért"

- közölte, mondván a beruházásoknál rengeteg késés tapasztalható.

Tudta? Kint várják a magyarokat

"Nem a magyar kormány miatt hagyják el az országot, mert nem mi küldjük, hanem kint várják őket. Jó néhány nyugat-európai ország a kelet-közép-európai tagállamokból származó, alacsony bérért is munkába álló, keresztény, fehér fiatalokat keresi, azokat, akik szeretnek és tudnak is dolgozni. Akik külföldön dolgoznak, óriási áldozatokat hoznak. Kint drágább a megélhetés, ezért csak akkor tudnak megtakarítani, ha önmagukat kizsákmányolják. Rosszabb körülmények között élnek, csökkentik a kikapcsolódásra, szórakozásra fordított pénzt, időt, ráadásul mindezt a családjuktól, barátaiktól távol, ismeretlen környezetben teszik. Lehet, hogy idehaza nem lehet annyit keresni, mint Nyugaton, de ha tovább tudjuk javítani az életkörülményeket, már nem éri meg vendégmunkássá válni. Magyarországon kevesebb ugyan a fizetés, de mégis jobb az élet, mint ha Nyugaton lennél rabszolga."

Állítsuk meg Brüsszelt!

"Ezt a pénzt mi nem ajándékba kapjuk, hanem részben visszakapjuk. Annak ellentételezéseként biztosítják számunkra, amiről lemondtunk."

Lázár szerint Magyarország a megszerzett 8000-9000 milliárd forintból 3000-et már befizetett, 2004-ben pedig úgyis lemondtunk a piacvédelmi eszközeinkről, a vámokról és támogatásokról - mondta az uniós támogatásokról szólva. Hozzátennénk, hogy azt a bizonyos uniós csatlakozási szerződést a Fidesz is megszavazta.

Szerinte a "nyilas és kommunista házmesterek országa vagyunk, ezért nem csoda, hogy minden vizsgálat magyar feljelentésre indult." - utalt a brüsszeli vizsgálatokra Lázár, aki szerint a "korrupciót nullára nem lehet leszorítani, olyan ország nincs."

"Gyakran az is visszaélés Brüsszel és néhány magyar szereplő szemében, ha mi a magyar cégeket preferáljuk a külföldiekkel szemben, holott ezt törvényes és jogszerű eszközökkel tesszük. A magyar cégek támogatása Brüsszelnek korrupciós kockázat, a Fidesznek a legfontosabb politikai cél."

Ez így is van.

Szerinte Paks II csökkenti a függőségünket, nem pedig növeli, tendert pedig azért nem írtak ki, mert "van egy technológiai meghatározottság", és "elképzelhetetlen", hogy míg Paks I orosz, addig Paks II amerikai vagy francia erőmű legyen. 

A német árampiac átalakulása azt mutatja, hogy "a napelemek használata nem kifizetődő, mert piaci árbizonytalanság van" és folyamatosan nő a tarifa. 

Ugyanakkor szerinte "téves, hogy mi csak atomenergiában gondolkodunk: Paks II. hosszú távon az energiaszükségletünknek csak a felét képes fedezni, a másik fele zöldáram lesz."