Ezek a gondolatok akkor is megfontolandóak, ha tudjuk, hol hangzottak el

Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, nagyszombaton nemcsak a fővárosban, hanem Röszkén is szerveztek kormányellenes tüntetést, igaz utóbbinak a célja "a határok megnyitása" volt, és jellemzően olyan figurák is megjelentek ott, mint Juhász Péter és Gulyás Márton.

Ennek ellenére Liszkai Tamás plébános szavai mégiscsak betekintést engednek a magyar közéletet egyre inkább eluraló pártállami berendezkedés működésébe, amelyben csak egyetlen vélemény lehet követendő, még akkor is, ha annak iránya gyakorta változik.

A Szemlélek blog idézi a lelkipásztort:

"Ha egy társadalom lemond jogainak forrásáról, a jogok gyakorlására való önnevelésről, a politika feletti kontrollról, akkor kihasználhatóvá válik olyan döntésekhez, amik hátterét nem látja, olyanok ellen, akiket nem is ismer."

Ám ennek a kontrollvesztő, az irányítást átengedő folyamatnak látszódik a folytatása is:

"Végtelenül könnyű és kényelmes lenne, ha a menekültek nem lennének itt a határnál. A politikai vezetés talán csak jóhiszeműen segíteni akar a társadalomnak, hogy ne foglalkozzon azzal, ami kényelmetlen, kellemetlen lehet a számára. Csak ennek az az ára, hogy a társadalom egyre kevésbé akar felelősséget vállalni azért is, ami az ő kötelessége lenne. Az ilyen társadalom egyre indulatosabb, előítéletesebb és agresszívebb lesz".

Sajnálatos módon az indulatok már most is érzékelhetőek, és nagyon soká lesz még 2018 áprilisa.