Megcáfolni sem tudják, hogy csak színjáték a kormány Soros György elleni hadjárata

A parlament sem elég ahhoz, hogy a kormány kimondja, mit gondol valójában.

Az Országgyűlés keddi ülésnapján zajlott le egy újabb csörte a Jobbik és a kormány, pontosabban Szávay István képviselő és Rétvári Bence államtitkár között. Ez már csak azért is érdekes párosítás, mert a Jobbikra aligha mondhatja bárki komolyan azt, hogy Sorost akarják védeni - így ha most mégis mást mondanak mint a kormány, annak valamilyen oka lehet. És van is, csak nehéz rá mit mondani.

A jobbikos Szávay napirend előtti felszólalásában azt mondta, a kormány törekvése alapvetően legitim és támogatható lehetne, de ehelyett egy túlhiszterizált, és primitív ügy épült fel, amivel csak a parlamentet és a közvéleményt fárasztják. A képviselő arról beszélt, hogy a kormánynak végre ki kellene mondania, mit akar pontosan: menjen, vagy maradjon a CEU - eddig ugyanis mindkét álláspontot felvállalták, csak különböző helyeken és napokon.

A Soros-ellenes hadjáratot pedig leegyszerűsítette: ha a kormány szerint az üzletember valóban káros módon avatkozik bele a magyar belügyekbe, akkor indítsanak ellene eljárásokat, például alkotmányos rend elleni szervezkedés miatt. Ha viszont ezt nem teszik meg, akkor a kormánynak nincs más célja, mint a hisztériakeltés - mondta, majd hangsúlyozta:

A Jobbik és a kormány között még elvi viták sincsenek arról, hogy miként ítélik meg Soros György tevékenységét. Sőt, arról sincs vita, hogy a külföldről finanszírozott szervezeteket átláthatóvá kell tenni.

Az viszont már nem mindegy, hogy mi a törvényes, és milyen lépéseknek lehetnek komoly következményei. A legnagyobb ellenzéki párt politikusa ezúton is emlékeztetett rá, hogy a lex CEU melegágyat kínál a magyarellenes román törekvéseknek, hiszen ha a magyar egyetemekkel Erdélyben ugyan azt megtennék, mint amit Budapest művel a CEU-val, akkor a magyar kormánynak egy szava sem lehetne.

Hiába volt egyértelmű a jobbikos felszólalás, Rétvári Bence válaszában kínosan ügyelt rá, hogy ne kelljen érdemi feleletet adnia. Csak arról beszélt, hogy a Jobbik miként változik, hogyan megy tönkre, kivel mikor szavaz együtt, majd mint aki az előző percekben valahol máshol járt, a Jobbik szájába adott olyan gondolatokat, amiket előzőleg pont fordítva mondott el Szávay István: például, hogy Sorost védik, és nem akarnak átláthatóságot.

Ezért tényleg felesleges ott ülni.