Mégsem lesz rekordmennyiségű kivégzés Arkansasban

Eredetileg nyolc kivégzést terveztek, de folyamatosan csökken a számuk. A BBC beszámolója szerint örülhetnek a jogvédők, akik eddig is tiltakoztak, mind a kivégzés ellen, mind a kivégzést végrehajtókra gyakorolt negatív hatások miatt, ugyanis kedd este a legfelsőbb bíróság felfüggesztette az első elítélt, Don Davis kivégzését.

Davist azért ítélték halálra, mert 1990-ben megölte Jane Danielt, akinek két gyermeke is a házban tartózkodott a támadás idején. Davist második alkalommal mentették meg a haláltól, azonban az ítéleten továbbra sem módosított a bíróság.

A szövetségi és állami bíróság további két elítélt kivégzését is felfüggesztette.

Asa Hutchinson arkansas-i republikánus kormányzó ennek ellenére tartja magát a gyorsított ütemben tervezett kivégzések végrehajtásához, így a mai napon két elítélt kerül a kivégző padra. 

Ahol még az állam élet és halál ura

A halálbüntetés kérdése a mai napig éles vitákat szül. Egy-egy brutális gyilkosság képes úgy felkorbácsolni a kedélyeket, hogy a társadalom nagy részében felerősödik a legsúlyosobbnak vélt büntetés, az élet állam által való kioltásának igénye. Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy valójában súlyosabb büntetés-e az élet elvétele, mint az életfogytig tartó elzárás és társadalmi kirekesztettség, a szabadulás reménye nélkül.