Nyilvánosan kért bocsánatot internetes kommentjéért Szotyori-Lázár Zoltán

A szavaknak súlya, a tetteknek pedig következménye van a Jobbikban.

A sajtótájékoztató elején Apáti István, a Jobbik szóvivője leszögezte, hogy a Jobbik más hozzáállást tanúsít, mint az elmúlt 30 év pártjai, akik sosem kértek bocsánatot a hibáikért és ahol a ballépéseknek sosem volt következménye:

"Mi azonnal beismerjük, ha hibát követtünk el, nem próbáljuk magyarázni a magyarázhatatlant. (...) Tisztában vagyunk vele, hogy a szavaknak súlya, a tetteknek pedig következménye van."

Apáti szerint épp ezért az internetes viták hevében tett helytelen kijelentéseket is bocsánatkérésnek és tettekben megnyilvánuló következményeknek kell követnie. Hozzátette azonban, hogy senki sem kérdőjelezheti meg a Jobbik határon túli magyarok iránti elkötelezettségét, hiszen a legerősebb ellenzéki erő az egyetlen a magyar politikában, amely következetesen kiáll területi és kulturális autonómia ügyéért, és amely jóval a Fidesz előtt követelte a kettős állampolgárság megadását.

A Jobbik szóvivője kiemelte: az Erdélyi Magyar Néppárt kongresszusán személyesen fogja tolmácsolni a bocsánatkérést az ottani politikusok és a székelység felé.

"Tisztába fogjuk tenni ezt a súlyos, de mégis helyrehozható hibát"

- fogalmazott Apáti.

Szotyori-Lázár Zoltán mindenkitől többször is bocsánatot kért, akiket megsértett sokat idézett, "nem kellő körültekintéssel megfogalmazott" Facebook-kommentjével.

Ugyanakkor hozzátette: "székely leszármazottként" és közéleti munkájának tükrében "vitán felül áll", hogy ő maga is támogatja a határon túli autonómiatörekvéseket, a megjegyzéséért pedig vállalja a felelősséget.

Kijelentette, hamarosan maga is ellátogat majd Erdélybe, ahol személyesen fogja tolmácsolni bocsánatkérését az ottani civil és politikai szférának, és továbbra is az elszakított magyarság és az anyaország közötti szakadék mérséklésén dolgozik majd.

Azt, hogy a Habony-média ennyire felfújta és félreérthetően jelenítette meg véleményét, székely- és Erdély-ellenesnek beállítva őt, így reagált:

"Ezt a leghatározottabban visszautasítom, hogy ez mennyire nem igaz, arra eddigi munkásságom a bizonyíték."

A kérdéses komment egyébként Szávay István Borbély Zsolt Attilához írt nyítl levele alatt olvasható, melyben a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője kikérte magának, hogy az erdélyi politológus és publicista nemzetárulónak nevezte a pártot.

Ma már nem az MSZP a kommunista utódpárt, hanem a Fidesz - Szávay válasza Borbély Zsolt Attilának

Egész nap teljes gőzzel reklámozza a köztévé azt a ma este - rendkívűl polgári és keresztényi módon, nagyszombat estéjén - az M1-en adásba kerülő interjút, amelyben a magát csalódott jobbikosnak valló Borbély Zsolt Attila erdélyi politológus és publicista mondja el, szerinte hogyan árulta el a nemzetet a Jobbik.