A Jobbik kiáll Erdély és Partium magyarsága mellett

A Jobbik szellemiségéhez a kezdetektől fogva hozzátartozik, hogy kiáll a határon túli magyarok jogai mellett.

Az Erdélyi Magyar Néppárt ma tartotta 5. országos küldöttgyűlését, melyen részt vett Apáti István is, a Jobbik szóvivője – aki a köszöntőbeszédet is mondta, valamint átadta Vona Gábor üdvözletét.

A jobbikos politikus a saját Facebook oldalán számolt be az eseményről. Apáti kiemelte, hogy mindig jó olyanok közé menni, akik nem csak politikai termékként tekintenek a területi autonómiára. Szerinte megfelelő szellemiséget és értéket „Erdélyben kizárólag a Néppárt képvisel”.

Apáti nem ment el Szotyori-Lázár Zoltán facebookos kirohanása mellett sem.

„Bár a politikában nem szokás a bocsánatkérés, Szotyori-Lázár Zoltán pénteken hivatalos sajtótájékoztatón meaculpázott, a szombati kongresszuson pedig én is bocsánatot kértem minden magyar embertől.”

A Jobbik szóvivője kifejtette, hogy ez nem az ő szellemiségük.

„Megalakulásunk óta határozottan kiállunk a székely és érmelléki területi autonómia mellett, támogattuk és megszavaztuk a kettős állampolgárságot, kezdeményeztük a Trianon-emléknapot Magyarországon, mi vetettük fel először a határon túli osztálykirándulások állami támogatását. Egész politikánkat áthatja a külhoni magyarságért viselt felelősségvállalás.”

Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy a Jobbik elítél minden olyan romániai lépést, ami megpróbálja elvitatni az erdélyi magyarság államalkotó szerepét, vagy szűkíteni próbálja az anyanyelvi oktatáshoz, kultúrához való jogot.

„Ennek védelmében elszakított nemzettestvéreink minden körülmények között számíthatnak a segítségünkre.”