Merkel és Trump lánya összefogtak

Ivanka szerint Trump nem nézi le a nőket, de tanácsadóként inkább a lánya foglalkozik velük

A konferencián tartott pódiumbeszélgetésen - amelyen mások mellett részt vett Máxima holland királynő és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója - Angela Merkel kiemelte: Ivanka Trump azért csatlakozott a politikai fórumként működő G20 csoport munkáját a civil társadalom oldaláról kiegészítő W20 folyamathoz, és azért látogatott el Berlinbe, hogy a Fehér Ház képviseletében segítsen megvalósítani egy ígéretes ötletet, amely a nők mint vállalkozók támogatását szolgálja.

A működési elv

Az elképzelés szerint a G20 csoport azon tagjai, amelyek hajlandóak felkarolni a kezdeményezést, a magánszférából érkező támogatókkal együtt létrehoznak egy alapot, és a Világbank erre építve egy tőkeáttételes megoldással - az alapba fektetett tőke megsokszorozásával - kialakít egy úgynevezett pénzügyi eszközt, azaz hitelkeretet, amelyből nőknek juttatnak kölcsönt kedvező feltételekkel egyéni vállalkozások beindításához.

A nők gazdasági, munkaerőpiaci helyzetéről szóló beszélgetésen a kancellár hangsúlyozta, hogy továbbra is jelentős a nemek közötti szakadék a munkaerőpiacon, hiszen míg a férfiak foglalkoztatottsági aránya világszerte átlagosan 76 százalék, a nőké csak 50 százalék.

Ezen a helyzeten a szakmai képzés, továbbképzés erősítése mellett azzal is lehet változtatni, ha szélesítik a hozzáférést a vállalkozások beindításához szükséges tőkéhez. Ezt szolgálná a Világbank új pénzügyi eszköze, amelynek ügyét a W20 folyamat révén "becsatornázzák" a G20 politikai törekvéseibe - fejtette ki Angela Merkel.

Rámutatott, hogy a főleg fejlődő országokban alkalmazott mikrohitelezés a legsikeresebb a nők esetében, mert a nők 

"sokkal közelebb vannak a mindennapi élet valóságához", 

és vállalkozásaikat az egész család hasznára működtetik. Ezért "nagyon-nagyon fontos lépés" a mikrohitelezéstől eljutni a komoly összegű vállalkozási hitelekig. Azonban a legtöbb fejlődő országban még az állami fejlesztési bankoknál is annyira magas a kamatteher, hogy szinte senki sem jut hitelhez, "nők pedig egyáltalán nem". Ezért lenne hasznos egy "speciális pénzügyi eszköz" a támogatásukhoz.

Christine Lagarde kiemelte, hogy a gazdasági növekedés jelentős forrása a nők foglalkoztatottságának növelése és részvételük erősítése a vállalkozói, cégtulajdonosi szektorban. A nemek közötti egyenjogúság erősítése több munkahelyet, tagoltabb gazdasági szerkezetet, a kereskedelem élénkülését és nagyobb gazdasági, társadalmi stabilitást eredményez.

Például az Egyesült Államok gazdasága 5 százalékkal növekedne csak annak hatására, ha teljes mértékben felszámolnák a nemek közötti munkaerőpiaci szakadékot, vagyis ha a nők foglalkoztatottsága elérné a férfiakét - húzta alá az IMF vezetője.