Így pazaroljuk el a tehetségeket: Bundesliga-játékos, de magyar helyett szlovák válogatott

Magyar betegség: nem ismerjük fel időben a fiatal tehetségeinket.

A dunaszerdahelyi születésű, magyar nemzetiségű, szlovák U-válogatott Bénes László a Bundesligában futballozik, 5,5 millió eurós piaci értékkel. A Dárdai Pál vezette Hertha BSC ellen már győztes gólt is szerzett. A még mindig csak 19 éves tehetség Magyarország legjobbjait is erősíthetné, de úgy tűnik, hogy lemaradtunk róla.

Bénes három évig Győrben nevelkedett, innen jutott el a világ egyik legerősebb bajnokságáig. 2014 őszén még játszott is az NB1-es ETO színeiben, összesen nyolc percet, de 17 évesen túl fiatalnak találták. Jobbnak látták száműzni a Ligakupa-meccsekre, valamint a második csapathoz, hogy egy NB3-as bajnokin ott is játszhasson. Zsolnán teljesen máshogy álltak hozzá.

Ha a felvidéki fiú több lehetőséget kap Győrben, talán magyar válogatott lehetett volna belőle. Szlovákiában látták benne a tehetséget, szépen fel is építették, aztán eladták Németországba a szlovák labdarúgás legnagyobb átigazolásának keretén belül. Úgy tudni, hogy 5,5 millió eurót sem sajnált érte a ’Gladbach. Korábban ilyen drágán még senki nem igazolt el Szlovákiából. Sokatmondó, hogy a szlovák U16-os válogatottba már akkor behívták, amikor még itthon, Győrben futballozott.

Válogatottság

Bénes László jelenleg szlovák U-válogatott. Vörösbaranyi József – a játékos menedzsere - az NSO-nak mondta azt erről a kérdésről, hogy

„Bénes három és fél évet töltött el Győrben. Ez idő alatt is rengeteget lépett előre szakmailag, aztán a felnőttfutballba történő átmenetre már Zsolnán adódott lehetősége. A dolgoknak össze kell állniuk. Zsolnán a klub céljai találkoztak Laci elképzeléseivel. A klubnál ugyanis nem elsődleges cél például, hogy az európai kupákban főtáblán szerepeljenek, ellenben cél az, hogy játékosokat tudjanak felépíteni és a nemzetközi piacon értékesíteni, erre épül a stratégiájuk, mert ebből fedezik a működésüket. Márpedig Bénesnek is az volt a célja, hogy belátható időn belül még erősebb bajnokságba tudjon igazolni. Az MSK Zilina vezetőedzője, Adrian Gula minden segítséget megadott neki ehhez, óriási szerepe van Laci fejlődésében.”

Talán, ha itthon sem az állandó eredménykényszer dominálná a klubok életét, lehetne foglalkozni azzal is, hogy olyan fiatal magyar játékosokat építsenek fel, türelemmel, hozzáértéssel, akik aztán nem csak a csapatnak hoznak hasznot, hanem az ország válogatottjának is.