Orbán be kívánja tartani a klub szabályait

A miniszterelnök Brüsszelben elmagyarázta, hogy az "Állítsuk meg Brüsszelt!" kampány nem Brüsszel ellen szól.

„Itteni részvételemmel segíteni akarok önöknek abban, hogy megalapozott döntést hozzanak, amikor Magyarország van a napirendjükön. A vita önökkel és egy nemzetközi pénzügyi spekulánssal áll fenn”

- kezdte beszédét Orbán.

Kijelentette, hogy a Közép-európai Egyetem létét semmi nem veszélyezteti Magyarországon.

„Ez a vád alaptalan. A helyzet olyan, mint amikor gyilkossággal vádolnak meg valakit, és elítélik, miközben a gyilkosság áldozata él, és a vádlottra mutogat."

Persze a nemzeti konzultációt is védte, és azt javasolta a jelen lévőknek, hogy mindenki próbálja ki saját hazájában. Ő így vár megerősítést a lakosságtól azokban a kérdésekben, amiket a kormány Brüsszelben képviselni kíván (igaz eddig csak 100 ezer konzultációs ív érkezett vissza a kormányhoz).

Orbán szerint magyarország EU-pártisága nem megkérdőjelezhető.

"Ezért értek egyet maradéktalanul a Római Nyilatkozattal és pártcsaládom, az Európai Néppárt Máltán elfogadott programjával is."

Egy kicsi zavar volt az erőben az EU támogatottságát illetően, ugyanis a miniszterelnök szerint elvesztik az emberek a bizalmukat az EU-ban, ezért kell egyenesen beszélni, akkor is, ha az nem mindenkinek tetszik. Azután viszont kiemelte, hogy Magyarországon a legnagyobb, 70 százalék feletti az EU támogatottsága.

Emellett volt még egy kis sorosozás, PC-ellenesség, rezsicsökkentés, és a szokásos, mindenki által ismert orbanista szabadságharcos sallang.

Leszögezte viszont, hogy 

"A Klub szabályait be kívánjuk tartani és mindig be is tartottuk".

Sok újjal tehát nem szolgált a felszólalás, a megszokott kettősbeszédet kaptuk, aminek egyes elemeivel a miniszterelnök az EU-pártiságát próbálta igazolni, ugyanakkor néhány kivágott "harcosabb" mondattal idehaza is tovább lehet hergelni a szavazókat.

Orbán nagyon készült a beszédre, Facebook-oldalán több bejegyzést is közzé tett a nap folyamán brüsszeli útjáról.

A Jobbik közleményében kijelentette, hogy ha Orbán Viktor külföldön a konstruktív vitát, politikai kultúrát kéri számon a brüsszeli vezetőkön, ő is gyakorolhatná ezeket itthon. Jelenleg ugyanis bolsevik módszerű, arrogáns hatalomgyakorlása során ezeknek a vitáknak nem ad helyet.

Az EP-ben folyó vitáról az a véleményük, hogy Orbán Viktor az országot – nem először – egy teljesen felesleges balhéba vitte bele. Eközben viszont a magyar népet érintő egyik legégetőbb kérdésről, a hazai és az uniós bérek közti szakadék csökkentéséről megint nem ejtett egyetlen szót sem.

Soros nem egyenlő az oktatással

Balczó Zoltán jobbikos politikus még a vita során hangsúlyozta, pártja "szemben áll Soros Györggyel, elutasítja a nyílt társadalom ideológiáját, azonban a CEU működésének ellehetetlenítését a kormány olyan hatalmi önkénnyel akarja elérni, ami elfogadhatatlan precedenst teremtene".

Hozzátette, "mi a megoldást most sem az Európai Uniótól várjuk, hanem a magyar alkotmánybíróságtól".

"Mi szembenállunk ezzel a cinikus, hatalmával visszaélő, korrupt rendszerrel"

- jelentette ki.

Morvai Krisztina a függetlenek soraiból arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadság hívószavával akarják rákényszeríteni Magyarországra a tömeges migrációt, amelyből a magyarok legtöbbje nem kért. "Szabadságot, emberi méltóságot, emberi jogokat igen, tömeges migrációt nem" - húzta alá.