Uniós jogba ütközik a Lex CEU

Eljárás indul miatta Brüsszelben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság szerint ezzel indokolatlanul szigorú feltételekhez kötik a külföldi egyetemek működését Magyarországon, és ez a szabad szolgáltatásnyújtás elvét korlátozhatja.

„Alapos jogi elemzésnek vetettük alá a törvényt, amelyek alapján főként a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát korlátozza” 

-jelentette be szerda délben Valdis Dombrovksis, az Európai Bizottság egyik alelnöke.

Brüsszel úgy gondolja, hogy a magánpiaci oktatási intézményekre is vonatkozik az európai uniós alapelv, megy a szolgáltatások szabad mozgására irányul. És a felsőoktatási törvény nem csak a CEU működését akadályozhatja.

Ezen felül a Világkereskedelmi Szervezet szabályaiba is ütközhet a magyar törvény, ahol viszont az Európai Bizottság képviseli az Uniót és nem akar konfliktusba keveredni a WTO-val.

A levélre két hónapon belül válaszolnia kell a magyar kormánynak, de a magyarországi helyzetről egy órán belül megkezdődik az EP-ben a parlamenti vita, itt lehetősége lesz Orbán Viktornak is felszólalni. Kíváncsian várjuk, hogyan kommunikálja a továbbiakban az esetet az uniós barátai előtt.