A Fidesz annyira szeretné, ha Brüsszel megbocsátana, hogy még Macron mellett is kiállnak

Orbán Viktor a Facebookon "magyar virtust" ígért brüsszeli útjára indulva - ez lett belőle. 

Az közismert, hogy a Fidesz Brüsszel-ellenes retorikája csak a hazai tábornak szól, és hogy az Európai Unióban egészen másként politizálnak az itthon szabadságharcot vívó politikusaik, de most olybá tűnik, hogy a Néppárt előtt még a látszatát is el akarják kerülni annak, hogy ők EU-ellenesek lennének.

Vagy, hogy kilépnének a legnagyobb EP-frakcióból. A Népszava birtokába jutott dokumentum kiemelten hangsúlyozza a Fidesz és személyesen Orbán Viktor európai elkötelezettségét:

"szeretnénk megerősíteni, hogy pártunk és miniszterelnökünk elkötelezett európai”,

illetőleg

"a klub tagjai vagyunk, elfogadtuk a tagsággal járó kedvezményeket és terheket”

Beismerik azt is, hogy “nem vagyunk tökéletesek, nem minden kísérletünk járt sikerrel, de rugalmasak vagyunk és készen állunk arra, hogy tartalmas párbeszédet kezdjünk országunk és Európa jövőjéről. Ezért döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy holnap csatlakozik hozzánk, hogy megvitassuk a számunkra fontos kérdéseket. Mindig úgy véltük, hogy a konfliktusok kezelésének sokkal jobb módszere a tárgyalás, mint az egyoldalú nyilatkozattétel, a kettős mérce alkalmazása, az alaptalan híresztelések terjesztése vagy az ellenzéki bírálatok kritikátlan elfogadása”.

Hol van ez attól, hogy "állítsuk meg Brüsszelt"?

A kormánypárt EP-képviselői annyira szeretnének "a klub" tagjai maradni, hogy még a francia elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pennel szemben álló liberális Emmanuel Macronnak is jut néhány nyelvcsapás. 

A Római Nyilatkozat szellemében kívánunk részt venni az élénk vitában és Európa újragondolásában, ahogyan azt Macron elnökjelölt javasolja az unió egyik jelentős alapító államának képviseletében”.

 - írják a brüsszeli szabadságharcosok.