Gyöngyösi: Nemzetközi összefogás kell a jövedelemegyenlőtlenségek ellen

A jobbikos politikus az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének keddi plenáris ülésén szólalt fel.

Az ETPK jobbikos tagja elmondta: bár valóban fontos a nemzetállami stratégia kidolgozása a jövedelemegyenlőtlenségek felszámolása terén - így az adórendszerben, a minimálbér szintjében, a munka törvénykönyvében és a szakszervezeti szabályozásban -, elengedhetetlen, hogy regionális vagy akár nemzetközi összefogás keretében is foglalkozzanak a kérdéssel.

Az Európai Unió gazdaságai ugyanis az elmúlt évtizedek gazdasági liberalizációjának eredményeképpen nyitottakká és integrálttá váltak, aminek bizonyos térségek vonatkozásában katasztrofális hatása volt.

Gyöngyösi Márton elmondta:

Kelet-Közép Európa posztszocialista országai az alacsony munkabérrel, társasági adókedvezményekkel, illetve az állami támogatásokkal térségünkbe csábított nyugati multik befektetéseitől várták a felzárkózást, ami egy illúzió és önbecsapás volt.

A jobbikos képviselő szerint nem hogy felzárkózást nem eredményezett, hanem fordítva: milliók, különösen a képzett fiatalok vándoroltak nyugatra, az otthon maradottak pedig elszegényedtek és eladósodtak. És bár van az Európai Uniónak deklaráltan felzárkózást előmozdító kohéziós politikája, az erre fordított milliárdok nem a humán tőke fejlesztését, az életszínvonal emelését, vagyis a valódi felzárkózást szolgálják, hanem haszontalan és költséges, gyakran a korrupció melegágyaként működő infrastrukturális projekteket.

Gyöngyösi Márton ezután kitért a valódi megoldást jelentő, nyolc kelet-közép európai ország összefogásával létrejött európai polgári kezdeményezésre, ami európai uniós szinten kezelné a problémát.

Március 14-én Magyarország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Lettország és Észtország képviselőinek részvételével fogadták el és írták alá az európai béruniót célzó nyilatkozatot Budapesten.

A megalakult polgári bizottság első sajtótájékoztatóján elmondta Gyöngyösi Márton kijelentette: igazságot szolgáltatnának Kelet-Közép-Európának, illetve súlyos egyenlőtlenségre hívnák fel Nyugat-Európa figyelmét. Hozzátette: az európai egyenlőtlenségek oda vezethetnek, hogy a kontinens szétesik.