Pénzosztás a választás előtt: így próbálja megvenni a Fidesz a nyugdíjasokat

Így néz ki a Fidesz legális szavazatvásárlása 2018 előtt.

A legszebb az egészben, hogy ez még a Bajnai-kormányra vezethető vissza. 2009 nyarán szüntették meg a 13. havi nyugdíjat, akkor azt mondták, hogy majd azután kaphatnak pluszpénzt az idősek, ha megengedheti magának az ország. Tehát akkor, ha a GDP legalább 3,5 százalékkal nő, valamint a hiánnyal sincs gond – írja a HVG. Nézzük a kormány '18 előtti pénzosztását.

Jön a prémium

A kormány tervei szerint idén meglesz a 3,5 százalékos GDP-emelkedés, valamint tartani tudják a hiánycélt is, így pont a választások előtt tudnak majd zsebpénzt adni a nyugdíjasoknak, amit egyébként prémiumnak neveztek el. A Fidesznek ehhez törvénymódosításra sincs szüksége, ugyanis a Bajnai idejében bevezetett szabályozás ma is él. Így a tavaly karácsonyi Erzsébet-utalvány után újra megkaphatja a Fidesz egyik legfőbb szavazói bázisa az irányt a választásra: mi adunk egy kis pénzt, ti szavazzatok ránk.

A kormány magabiztos a GDP-növekedés tekintetében, de azért nem érdemes nagy pénzt rakni arra, hogy el is érik a célt. Az Európai Bizottság pont 3,5 százalékos növekedést jósol, a Világbank 2,9-et, az OECD pedig csak 2,5-öt. Ha mégis sikerül, akkor novembertől folyósíthatják a prémiumot – ami, csakúgy, mint az Erzsébet-utalvány, egyszeri juttatás, pont karácsony előtt, pont a választást megelőzően pár hónappal. Ha Ön itt érez összefüggést, az minden bizonnyal a véletlen műve.

Infláció

Azt ugye eddig is tudtuk, hogy a nyugdíjak minden évben az infláció mértékével azonos módon emelkednek, hogy megmaradjon a reálérték. Itt azonban van egy komoly sumákolás. A korrekciós emelés nem az elmúlt év inflációs adatait veszi figyelembe, amik ugye a valóságot tükrözik, hanem azt, hogy a kormány az adott évre mekkora pénzromlást vár. Mindig annyival emelkednek a nyugdíjak, amennyit a kormány elégnek gondol ahhoz, hogy azoknak a reálértéke megmaradjon. Véletlenül sem annyival, amennyi az előző év tényleges inflációs mértéke. Főszabály szerint, ha magasabb a pénzromlás, mint a várt, akkor emelni kell a nyugdíjakat.

Az idei évre viszont kitalált egy inflációs trükköt a kormány, kihasználva a fent ismertetett eljárásmódot. Úgy tűnik, hogy a pénzromlás mértékét ezúttal szándékosan alultervezték (1,6%), hogy aztán januárig visszamenőleg korrigálniuk kelljen a magasabb infláció miatt – tehát a prémium mellett ezt a pénzt is el tudják utalni a nyugdíjasoknak novemberben. Ez akár tűnhet ajándéknak is, de így is, úgy is ki kell fizetnie a kormánynak, csak ugye a hatását tekintve nem mindegy, hogy év közben havi bontásban egyenlítik ki a pénzromlást (ha reálisan lövik be annak mértékét), vagy egy összegben a választások előtt pár hónappal.

Nyugdíjemelés

Az ideivel szemben, a jövő évi inflációt már 3 százalékosra jósolják Varga Mihályék, ami viszont az idei alultippeléshez képest minden bizonnyal magasabb lesz a valóságosnál, így nem csak novemberben kaphatnak pluszpénzt a nyugdíjasok, hanem még 2018 elején is nyugdíjemelés formájában.

Így a kormány két jogcímen is megtudja tömni a nyugdíjasok zsebét a választás előtt. Így néz ki a Fidesz legális szavazatvásárlásra 2018-ra.