Trump nem nézi tovább Észak-Korea provokációját

Az amerikai elnök behívatta az összes szenátust a Fehér Házba Észak-Korea miatt. Közeleg a háború?

Miután kedden, a hadsereg megalapításának 85. évordulóján éles tüzérségi hadgyakorlatot tartottak Észak-Koreában, Donald Trump megelégelte a helyzetet és a szenátus mind a száz tagját meginvitálta a Fehér Házba, hogy közösen találjanak megoldást a kialakult helyzetre.

Az amerikai sajtóban különlegesnek minősített találkozón, Elsőként Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis védelmi miniszter tájékoztatta a szenátorokat a konfliktus fejleményeiről és a kormányzati tervekről. Ezután az Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetőjével közös közleményt adtak ki, miszerint

"az Egyesült Államok célja a Koreai-félszigeten a stabilitás és az atomfegyverektől mentes övezet megteremtése békés úton".

A közleményben hangsúlyozták, hogy Washington e célok elérése érdekében nyitott a tárgyalásokra, habár készen áll saját és szövetségesei biztonságának megvédésére is.

A három vezető politikus a közleményben aláhúzta: Trump elnök célja, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt 

"további, szigorodó gazdasági szankciókkal és diplomáciai lépésekkel gyakoroljon nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy felszámolja nukleáris-, és ballisztikusrakéta-programját".

 

Háborúra készülnek

Harry Harris admirális, az USA Csendes-óceáni Főparancsnokságának vezetője szerint a politikusok túl bizakodók. Nagy esélyt lát arra, hogy Észak-Korea megtámadja Dél-Koreát, Japánt vagy az Egyesült Államokat, ezért a rakétavédelmi rendszer megerősítését javasolja a Hawaii szigeteknél.


Az admirális szerint, ha még lehet, a rakétavédelmi rendszerrel 

"észhez téríteni és nem térdre kényszeríteni"

kell az észak-koreai vezérkart.

Pattanásig feszült a helyzet

Az észak-koreai tüzérségi hadgyakorlatot megelőzően, vasárnap két japán romboló kezdett hadgyakorlatot a Carl Vinstron amerikai repülőgép-hordozó vezette hadihajórajjal. A fenyegetettségre Észak-Korea pártlapjában válaszolt, miszerint 

"egyetlen csapással"

képes elsüllyeszteni az amerikai repülőgép-hordozót.

Eközben feltételezések szerint Észak-Korea hatodik nukleáris kísérleti robbantására és újabb rakétakísérletekre készül.