Tényleg orosz kézbe kerülhettek a Nemzeti Konzultációt kitöltők adatai

Már az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálódik.

Szerdán a parlament nemzetbiztonsági bizottsága kihelyezett ülést tartott Röszkén. Ahogy arról már korábban írtunk a Nemzeti Konzultáció internetes kitöltői felületén futott egy orosz kód, ami egy ottani IT-céghez tartozik. Ez a vállalat a Yandex. A kormány előzetesen nem kérte ki a titkosszolgálatok véleményét arról, hogy ez milyen veszélyeket rejt magában.

Később kiderült az is, hogy az orosz mérőkód az internetes kitöltők személyes adatait részben vagy egészben, a válaszaikkal egyetemben, egy orosz szerverre továbbítja. Ez, a nemzetbiztonsági szempontok mellett, már csak azért is aggályos, mert a konzultáció adatvédelmi szabályzata leszögezi, hogy harmadik fél kezébe nem kerülhetnek a kitöltők adatai.

Molnár Zsolt a bizottság szocialista elnöke a Magyar Nemzet szerint elmondta, hogy nincs lezárva még a Yandex-ügy. Számos kérdés mellett felmerül az is, hogy a korábbi nemzeti konzultációkon is futott-e orosz kód, vagy hogy milyen adatokat szerzett meg az orosz cég, akik az ottani titkosszolgálattal is együttműködnek.