A CEU-ügy nyomán tabuk nélkül beszélne az oktatási problémákról a HÖOK

Előtörtek a feszültségek. 

Gulyás Tibor kifejtette: a program háttere

a CEU-ügy, ami mára jelenséggé vált.

Szerinte az egyetem körüli történések napvilágra hoztak minden problémát, feszültséget ami a felsőoktatásban jelen van. Úgy látta: a hallgatók azért vonultak az utcára, mert

úgy érezték, hogy életük egy fontos kérdéséből kihagyták őket.

Szinte biztos, hogy más lett volna a reakció, ha előzetesen egyeztetések történtek volna a jogszabályról - jegyezte meg. 

Kérdésre azt mondta: a külföldi intézmények szabályozásával foglalkozni kellett, hozzájuk is sok panasz érkezett, hogy a bemeneti feltételek nem tisztázottak. Gulyás Tibor szerint ugyanakkor a CEU-n belül olyan szakmai munka zajlik, aminek folytatása mindenkinek érdeke. Szerinte megvan az az út, hogy az intézmény működhessen a jövőben is.

Kiemelte: a HÖOK a felsőoktatásban felmerülő feszültségeket, problémákat

tabuk nélkül szeretné megbeszélni,

ezáltal is segítve a felsőoktatás minőségének javítását.
 
A célcsoport a felsőoktatási hallgatók és képviseleteik, illetve a középiskolás diákok, és képviseleteik, az Országos Diáktanács, de nyitottak más felsőoktatási szereplők véleményére is. 

Jelezte: fórumsorozatot szerveznek, illetve hallgatói önkormányzatok vezetőivel, különböző hallgatói körökkel is beszélgetni szeretnének.

Június közepére probléma-térképet állítanak össze, ami a hallgatók által jelzett megoldandó kérdéseket tartalmazza  majd- mondta Gulyás Tibor, aki a lehetséges témák között említette a versenyképesség növelését, a kreditrendszer problémáit, a bolognai folyamat helyzetét, a felsőoktatási stratégia felülvizsgálatát, a hallgatók szerepvállalását, a hallgatói jogokat, vagy a külföldi intézményekre vonatozó szerepvállalást. 

A HÖOK elnöke elmondta: szeretnének Kárpát-medencei felsőoktatási intézményekben, térségben gondolkodni. A javaslatokat továbbítják a kormány felé is. 
 
Jelezte: péntektől jovokep@hook.hu címre várják az észrevételeket, megkereséseket.

(Fotó: Marjai János/MTI)