Ön támogatja-e az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát? - ezt még a fideszesek többsége is akarja

A 24.hu megbízásából a Republikon Intézet egy ötfokú skálán mérte meg a pártok szavazóinak véleményét a kérdésben, a skála egyik végén az Egyáltalán nem támogatom, másik végén a Teljes mértékben támogatom válaszlehetőség szerepelt. Azt a kérdést tették fel, hogy

"Ön támogatja-e az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát?"

A megkérdezettek – legyenek bármelyik párt szavazói – inkább a nyilvánosságra hozatal mellett vannak.

Forrás: 24.hu

A jobbikosok rendszert váltanának

A fideszes 48 százaléka is így gondolja (27 százalék teljesen támogatja, 21 százalék inkább), a baloldali-liberális szavazók 68 százaléka nyilvánosság-párti (34 teljesen, másik 34 inkább). A Jobbik táborán belül a legmagasabb ez a szám, ott a nyilvánosság mellett 71 százalék szavazott (33 teljesen, 38 inkább erre hajlott) - írja a lap.

Mint ismert, a Jobbik és az LMP több alkalommal próbálta már elérni, hogy a parlament kormánypárti többsége végre támogassa a lusztrációs törvényt, és azt, hogy a nyilvánosság is megismerhesse azokat, akik fenntartották az előző pártállami rendszert.

Az pedig kifejezetten emlékezetes pillanattá vált, amikor Vona Gábor, a jobboldali ellenzék vezetője az esetleges pártállami múltjával szembesítette Orbán Viktort.

Akkor hangzott el a magyar politikai közbeszédből először a csicska szó - méghozzá magától a miniszterelnöktől.