Bejelentette az NSA: leállnak az emberek törvénytelen megfigyelésével

Az NSA leáll amerikai állampolgárok bizonyos típusú digitális kommunikációjának engedély nélküli megfigyelésével. 

Az NSA pénteken bejelentett döntése azon speciális megfigyelési technikák alkalmazásának a beszüntetését jelenti, amelyekkel törvényi felhatalmazás nélkül figyelhettek meg amerikai állampolgárokat. Ezzel a módszerrel olyan üzeneteket figyeltek, amelyeket külföldön élők kaptak vagy küldtek, és amelyekben szó esett külföldi hírszerzői célszemélyekről vagy célpontokról.  

A szervezet bejelentette egyúttal azt is, hogy az eddig gyűjtött információk "nagyon nagy részét" megsemmisíti, hogy "még nagyobb mértékben megvédje az amerikai állampolgárok magánélethez való jogát". 

A The New York Times című napilap - amely 2013-ban elsőként hozta nyilvánosságra az ilyen jellegű megfigyelési programot - pénteken megjelentetett cikkében már jelezte, hogy ez a döntés várható, délután pedig maga az NSA is nyilvánosságra hozta álláspontját.

Az NSA bejelentését az első kommentárok a magánélethez való jog szószólóinak nagy győzelmeként értékelik. Ron Wyden, oregoni demokrata párti szenátor közleményben jelezte: törvényjavaslatot terjeszt elő a kongresszusban arról, hogy az ilyen típusú megfigyeléseket a jövőben törvényi úton is tiltsák be.