Elutasította az ügyészség a Soros elleni bejelentést: nem gyanúsítható bűncselekménnyel

Az ügyészség elutasító határozata szerint nem gyanúsítható állam elleni bűncselekménnyel Soros György vagy szervezetei.

Mint korábban írtuk, az alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntett gyanúja miatt bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségnél a feljelentéseiről ismert Tényi István.

Eljárás indulhat Soros György ellen alkotmányos rend elleni szervezkedés miatt

A birtokunkba került dokumentum alapján Tényi szerdán küldött bejelentést az ügyészségre ismeretlen elkövető ellen, amelynek indoklásában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy január végi RT-interjúja is szerepel: ebben a miniszter többek között arról beszélt, hogy a Soros György által finanszírozott civil szervezetek a magyar kormány aláásásán dolgoznak.

Tényi az indoklásban hasonló érvelést adott elő, mint amit már a Jobbik is szóvá tett a kormány irányába, azaz: ha Soros tényleg meg akarja dönteni a kormányt, akkor indítsanak ellene eljárást, ha viszont ez nem igaz, akkor ne játszanak politikai színjátékot.

A bejelentő rámutatott: tisztázni kell, hogy Magyarországot fenyegeti-e külföldi szervezet(ek) vagy magánszemély részéről destabilizációs folyamat, mert ha nem, akkor egy demokráciában elfogadhatatlan az is, ha egy vezető politikai szervezet az emberek biztonságérzetét veszélyeztetve valótlan kijelentésekkel, állításokkal „kampányol”.

A portálunk birtokába jutott dokumentumból kiderül: az ügyészség elutasította a bejelentést.

Tényi a bejelentésben hivatkozott többek között Szijjártó Péter nyilatkozatára, a PestiSrácok egyik cikkére, Deák Dánielnek, a Nézőpont lntézet elemzőjének az M1 egyik műsorában kifejtett nézetére, a romániai volt miniszterelnök, Victor Ponta közösségi oldalon megírt álláspontjára és Lomniczi Zoltán alkotmányjogász véleményére, továbbá egy izraeli lapban írtakra, amelyek szerint Soros György és az általa támogatott szervezetek beavatkoznak a nemzetállamok ügyeibe. Említést tett ezen kívül portálunk cikkére is, melyben beszámoltunk róla: a Parlamentben Szávay István felszólította a kormányt arra, hogy ha az üzletember valóban káros módon avatkozik bele a magyar belügyekbe, akkor indítsanak ellene eljárásokat, például alkotmányos rend elleni szervezkedés miatt, ellenkező esetben a Soros-ellenes hadjárat csupán hisztériakeltés.

Az ügyészség elutasította a bejelentést.

Mint az indoklásban írják, a bejelentésben hivatkozott tartalmak

nem tartalmaznak konkrét tényeket, adatokat, csupán egyes személyek véleményét tükrözik, valamint az sem derült ki, hogy Tényi pontosan mely szervezet tevékenységét sérelmezni.

"A vélemény, politikai nézet önmagában azonban, a konkrét tényállási elemek hiányában nem alkalmas állam elleni bűncselekmény megállapítására, és nem ütköztethető egyéb törvényi tényállásba sem"

- olvasható a dokumentumban.

Mivel a bűncselekmény megalapozott gyanúja nem áll fenn, nem indítható büntetőeljárás.