Trump Észak-Korea megtámadásáról: „nem tudom, vagyis hát, majd meglátjuk”

Ismét figyelmeztette Észak-Koreát rakétakísérleteivel kapcsolatban Donald Trump amerikai elnök egy vasárnapi televíziós interjúban.

Az amerikai elnök a CBS televízió Szemben a nemzettel című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában úgy fogalmazott: "nem lenne boldog", ha Észak-Korea nukleáris rakétakísérletet hajtana végre.

Trump az interjúban úgy vélekedett, hogy Phenjan legutóbbi - pénteken végrehajtott - rakétakísérlete "csak kis rakétával" történt, s szerinte az észak-koreai vezető

"nemsokára azt fogja tenni, amit tennie kell".

"Én nem lennék boldog, ha nukleáris tesztet hajtana végre, de mondhatom, hogy szerintem a kínai elnök, aki nagyon tiszteletreméltó ember, szintén nem lenne boldog" - fogalmazott Donald Trump. Viszonylag hosszan fejtegette, hogy a pénteki rakétakísérlet csak kis rakétával történt, nem is atomtöltetet hordozó rakétával, s aztán hozzátette: "majd meglátjuk, mi történik".

Azon újságírói kérdésre, amely azt firtatta, vajon az Egyesült Államok alkalmaz-e majd katonai erőt Észak-Korea ellen, Trump ugyan nem zárta ki ezt a lehetőséget, de így válaszolt:

"nem tudom, vagyis hát, majd meglátjuk".

Trump elnök szombaton este a pennsylvaniai Harrisburgben - ahol elnöksége századik napja alkalmából nagyszabású gyűlést tartott - riportereknek azt mondta: "nemsokára meglátják, milyen üzenetet küldünk Észak-Koreának".

A vasárnap délelőtti politikai vitaműsorok csaknem mindegyikében szóba került az elnökség első száz napja és az előző napi harrisburgi nagygyűlés, amelyen tízezrek vettek részt és ünnepelték ovációval az elnököt.