30 éve nem volt ilyen: Trump nem ment el a tudósítók gálavacsorájára, gúnyt űztek belőle

Trump nélkül tartották meg szombat este Washingtonban a fehér házi tudósítók rendszeres gálavacsoráját.

Legutóbb 1981-ben Ronald Reagan elnök hagyta ki a tudósítók vacsoráját. Igaz, ő azért, mert pár héttel korábban egy merénylő meg akarta ölni és meg is lőtte az elnököt.

Trump ezzel szemben azért nem ment el a vacsorára, mert úgy véli, a sajtó méltánytalanul bánik vele. A rendezvény időpontjában a pennsylvaniai Harrisburgben tartott nagygyűlésen vett részt, ahol ismét bírálta a médiát, külön kiemelve a The New York Times-t, a CNN-t és az MSNBC-t.

"Nem is lehetnék izgatottabb, mint most, több mint 100 mérföldre onnan" - mondta Trump a nagygyűlésen.

A rendezvényen Trump elnöksége első száz napjáról beszélt, és arról, hogy ő és kormányzata "egyik ígéretet a másik után" váltja be. Ezek között sorolta fel Neil Gorsuch bíró megválasztását a legfelsőbb bíróságba, a Keystone XL és a Dakota kőolajvezetékek megépítésének engedélyezését és a szigorúbb beutazási szabályokat. Ismét megismételte jelmondatát: "Amerika az első helyen".

Trump úgy vélekedett, a sajtó "egy nagy elégtelent" érdemelne, mert "nem tudósít hűen" első száz napjának teljesítményéről.

Közben a szmokingos vacsorán az újságírók a sajtó szabadságának fontosságát hangsúlyozták. Jeff Mason, a Reuters tudósítója és a washingtoni tudósítók szövetségének vezetője szerint a sajtó hitelének aláásása veszélyt jelent a demokráciára.

"Nem vagyunk +fake news+, nem vagyunk bukott sajtóorgánumok, és nem vagyunk az amerikai nép ellensége" - húzta alá Mason Trump korábbi megnyilvánulásaira utalva.

A korábbi vacsorákon demokrata és republikánus párti elnökök rendszeresen élcelődtek saját magukon. "De ez nem Donald Trump stílusa" - jegyezte meg Andrea Mitchell, az MSNBC egyik újságírója.

A viccelődés így Hasan Minhajra, a Comedy Central The Daily Show című műsorának humoristájára maradt, aki a szervezők kérése ellenére Trumpon is élcelődött, a rendezvényt pedig a tudósítói gálavacsorák "sorozatfináléjának" nevezte. Mint mondta: mindezzel az alkotmány szólásszabadságot garantáló passzusa előtt tiszteleg.

"Csak Amerikában történhet meg, hogy egy indiai származású, első generációs muszlim amerikai feljön erre a pódiumra, és viccet csinál az elnökből" - hangoztatta Minhaj.

"Nem kerülgethetjük a forró kását, ami nincs is a tányéron" - viccelődött a The Daily Show riportere. "Az országunk vezetője nincs itt. Azért nincs itt, mert Moszkvában él. Nagyon hosszú lenne a repülőút. A másik fickó meg azt hiszem, Pennsylvaniában van, mert nem szereti a tréfát" - köszörülte a nyelvét az elnökön Hasan Minhaj.