Balesetet szenvedett és meghalt a világ egyik legjobb hegymászója

Balesetet szenvedett és meghalt Ueli Steck svájci hegymászó a Mount Everest közelében.

A Seven Summit Treks nevű mászásszervező cég képviselője elmondta, hogy Steck a Nuptsze-hegynél lévő 1-es tábornál járt szerencsétlenül és halt meg. A svájci mászó holttestét sikerült lehozni a hegyről, és Luklába szállították, ahol a Mount Everest térségének egyetlen repülőtere található.

A cég arról nem adott tájékoztatást, hogy pontosan hogyan halt meg Ueli Steck, aki korosztályának egyik legismertebb hegymászója volt. A Mount Everestre készült. A jövő hónapban pedig a Lhotsze-hegyet akarta megmászni.

A 40 éves Steck gyors mászási technikájáról volt híres. Több rekordot is tartott; a Berni-Alpokban található, 3970 méter magas Eiger északi oldalát 2 óra 47 perc alatt mászta meg kötél nélkül. Ő volt az első, aki egyedül mászott fel az Annapurna déli oldalára a Himalájában, amelynek a meghódítása 2007-ben kis híján az életébe került. 2013-as teljesítményéért viszont a hegymászók Oscar-díjának tekinthető Arancsákányt kapta.

Stecket teherbírása miatt sokan csak a "Svájci gépként" emlegették. 2015-ben arra vállalkozott, hogy megmássza az Alpok összes 4000 méternél magasabb csúcsát; 62 nap alatt mind a 82 hegyet meghódította, s a csúcsok között gyalog, biciklivel és siklóernyővel közlekedett.

A múlt hónapban egy interjúban arról beszélt, hogy kívülállónak tartja magát a hegymászó közösségben, mert számára fontosabb a sportteljesítmény, mint a kaland. Elmondta azt is: az Everest és a Lhotsze megmászásával nagyon magasra tette maga számára a lécet, s azt tekintené kudarcnak, ha nem jön le többé élve a hegyről.