Rosszul nézett egy szekusra - kapott is a pofájára az Újpest-szurkoló apuka

Úgy látszik nem múlik el NB1-es forduló a biztonsági őrök túlkapásai nélkül. 

A szombati Újpest-MTK mérkőzés utolsó perceiben az ultrák szektorát, azaz a D-lelátót felügyelő biztonsági őr, O. Péter nézeteltérésbe keveredett egy szurkolóval, aki történetesen épp a fiával nézte a találkozót a szektor szélén, azaz még csak nem is a szurkolótábor magjában. Az illető az égvilágon semmit nem csinált, mikor O. egyszer csak - minden előzmény nélkül - odalépett hozzá, és "Mi a faszt nézel?" felkiáltással fenyegetni és lökdösni kezdte az újpesti drukkert - számolt be róla portálunknak több szemtanú. 

Néhány pillanattal később több másik biztonsági őr is odagyűlt az illetőhöz, majd közülük az egyik, B. Zsolt, egy ismert profi bokszoló meg is ütötte őt. Ezt követően erőszakkal taszigáltak ki a stadionból a rosszul bámészkodó újpestit, majd a kijáratnál - búcsúzóul - ismét arcon vágta őt a sportkarrierje mellett portázással és labdarúgó mérkőzések biztosításával foglalkozó ökölvívó. A sértett könnyű sérüléseket szenvedett, a helyszínt azonban saját lábán hagyta el. 

Az esetnek - a sértett fián kívül - több szemtanúja is volt, akiknek egybehangzó állítása szerint a "nézeteltérést" egyáltalán nem előzte meg semmilyen verbális vagy fizikai konfliktus; O. Péter tényleg azért kérte számon a későbbi sértettet, mert az rosszul nézett rá. B. csak "erősítésként" kapcsolódott be a számonkérésbe és erős tettvágytól vezérelve ütötte meg a nála többször kisebb, mindössze 160 centi magas édesapát. 

Nem először fenyegetik az újpesti szekusok a szurkolókat

Ez már nem az első túlkapása az újpesti biztonsági cégnek az idei szezonban. Emlékezetes, hogy a március 4-i Ferencváros elleni derbi alatt is többször konfliktusba keveredtek a szurkolótábor egyes tagjaival: gyakorlatilag az egész meccs folyamán provokatív jelleggel, fel-alá vonulgattak a táborban, mely során többeket megütöttek és meg is rugdostak. 

Ennek következménye volt az, hogy két héttel később, a soron következő hazai találkozó, az Újpest-Budapest Honvéd előtt a biztonsági őrök felsorakoztak a stadion bejáratánál, ahol a tábor tagjai között szelektálva állították félre azokat a drukkereket, akikről úgy vélték, a korábbi találkozón ellenszegülni merészeltek a biztonságiak ámokfutásának. Az igencsak különlegesnek mondható beléptetés során - minden jogi alapot nélkülözve - több embert nem akartak beengedni a lelátóra, de voltak olyanok is, akiket falhoz állítottak, ahol fenyegették és fojtogatták őket. Az eset miatt ezen a mérkőzésen nem volt szurkolás a Szusza Ferenc Stadionban, a tábor nem is ment be a helyére, így a forduló rangadóján néma csönd volt a Megyeri úton.  

Az egyik újpesti szurkolói csoport, a Viola Fidelity akkor így tudósított a történtekről: "Nem tűrjük el azt, hogy Újpest szurkolókat a beléptetésnél torkuknál fogva falhoz állítanak, és megfenyegessék Őket! Nem tűrjük azt, hogy Újpest szurkolókat, minden indok nélkül ne engedjenek be a Stadionba, akik még kíváncsiak a magyar labdarúgásra és hangulatot kívánnának teremteni." 

Egy új rendező cég lenne a megoldás

Úgy tudjuk, hónapok óta feszült viszony uralkodik az Újpest-tábor egyes csoportjai és a lila-fehér klub biztonsági szolgálata között; ráadásul mindkét fél küszködik belső konfliktusokkal is. Tény, hogy az Újpest-tábor sem épp a fénykorát éli az elmúlt időszakban, de hallani olyat is, hogy a biztonsági cég vezetői közt is sok személyes konfliktus van.

Mindenesetre, amíg a drukkerek nehezményezik a csapat gyenge teljesítményét és a klubvezetés alkalmatlanságát, addig a biztonsági cég sokszor túlbuzgó rendezői pont ezeket a hangokat igyekeznek elnémíttatni a stadionban - így szinte minden találkozóra garantált a feszültség. 

Az MLSZ Biztonsági Szabályzata szerint a "Rendező: a sportrendezvény rendezője által rendezői feladatok gyakorlati végrehajtására kijelölt személy, aki a 2005. évi CXXXIII. törvényben előírt képzettséggel, okmányokkal rendelkezik és a Szövetség által előírt szakmai képzésen sikeresen részt vett, valamint az éves kötelező szakirányú továbbképzést teljesítette." továbbá "Rendezőnek csak a hatóság által kiállított személy-, vagyonvédelmi igazolvánnyal rendelkező (...) személy bízható meg. A rendezői állományt külön pedagógiai programban meghatározottaknak megfelelően szakirányú képzésben kell részesíteni." 

Nyílt titok, hogy a magyar stadionokban számtalan rendező nem felel meg ezeknek a kritériumnak és úgy tudjuk - akárcsak a legtöbb magyarországi stadionban - Újpesten is évek óta bevett szokás, hogy a biztonsági vállalkozás "problémásabb" tagjait (értsd: büntetett előéletük miatt nem végezhetnének vagyonőri munkát) szemérmesen csak "közreműködőknek", illetve "szurkolói koordinátoroknak"nevezik ki, így kerülve meg a jogszabályokat és az MLSZ biztonsági előírásait, melyek megkövetelik a büntetlen előéletet.

Az Újpest-drukkerek állítása szerint egy teljesen új biztonsági cég alkalmazása lenne a megoldás a következő szezontól kezdve. Ezzel talán elkerülhetőek lennének azok az ismétlődő lelátói konfliktusok, melyeket ebben a szezonban csak és kizárólag azok a biztonsági őrök kezdeményeznek, akiknek feladata épp az lenne, hogy az élvonalbeli találkozókat kulturált körülmények közt és békésen rendezhessék meg. 

A helyzet ugyanis az, hogy jelen pillanatban nem szurkolói rendbontások övezik a magyar labdarúgó mérkőzéseket, hanem fordulóról fordulóra a rendezői huliganizmusnak vagyunk szemtanúi.