A rongálásnál is jobb ötlete támadt a Fidesznek: rendelettel darálja be a komplett plakátpiacot

Az Index szúrta ki azt a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent rendeletet, amivel a kormány gyakorlatilag bedarálná a köztéri reklámokat.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint 30 nap múlva már csak önkormányzati engedéllyel lehet új reklámfelületet kihelyezni, 2021-től pedig csak azok a már meglévő reklámhordozók maradhatnak meg, amik megfelelnek a következő feltételeknek:

- Egy plakát nem lehet nagyobb 9 négyzetméternél; a reklámhordozó tartója legfeljebb 11 négyzetméter lehet (ez jelenleg általában 12 négyzetméter, illetve 14 négyzetméter).

- Ragasztani a plakátot nem lehet, csak közművelődési célú hirdetőoszlopra.

- Közterületen reklám közzétételére kizárólag utcabútor használható.

A kormány ezzel gyakorlatilag teljesen átformálja a piacot. Szigeti Péter, az  Alfa Plakát Kft. tulajdonos-ügyvezetője az Indexnek azt mondta:

"Változatlanul azt gondoljuk, hogy ebbe a területbe nem lehet ilyen durván beavatkozni, és megpróbáljuk elérni, hogy ez a törvény ne kerüljön végrehajtásra."

Szigeti szerint fennáll a veszélye annak, hogy a jövőben gyakorlatilag csak a haveri cégek reklámozhassanak köztéren.

A rendelet mellékletéből kiderül az is, hogy a jövőben magántulajdonú területeken alig lehet hirdetni, holott jelenleg a plakáthelyek 90%-a ott van. Az új szabályozás miatt pár év múlva csak annál a cégnél lehet majd közterületen reklámozni, akinek az állam ezt megengedi. 

Bár a mindent ellepő plakátok miatti reklámzaj csökkentése támogatható cél, a kormányt egyértelműen az motiválja, hogy kiszorítsa a piacról Simicska Lajost, aki teret biztosít az ellenzéki pártok hirdetéseinek, amik egyébként is közismerten zavarják Orbánékat. Nemrégiben portálunk birtokába került egy levél, melyből kiderült, hogy Kósa Lajos asszisztense a Jobbik plakátjainak megrongálására buzdította a Fidesz-tagokat.

Itt a bizonyíték: Kósa asszisztense szervezi a jobbikos plakátok megrongálását

Csonka László a XV. kerület fideszes önkormányzati képviselője írta az alábbi levelet, amelyben a jobbikos plakátok "feldíszítését" szervezi. Csonka egyébként az önkormányzat Kerület- és Vállalkozásfejlesztési, Érték- és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke (külön pikáns: "környezetvédelmi"), ráadásul Kósa Lajosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a személyi titkára is.