Észak-Korea megint kész az újabb atomkísérletre

Észak-Korea "teljes mértékben készen áll bármilyen amerikai lépésre", s ha Washington nem hagy fel "ellenséges" politikájával, akkor a diktatúra felkészül a megelőző atomcsapásra.

A KCNA állami hírügynökség által ismertetett phenjani közleményben a védelmi tárca tudatja, hogy Észak-Korea "teljes mértékben készen áll bármilyen amerikai lépésre", s ha Washington nem hagy fel "ellenséges" politikájával, akkor a diktatúra felkészül a megelőző atomcsapásra. A minisztérium azt is közölte, hogy ha a legfőbb vezetés úgy dönt, az ország bármikor képes megtenni a kellő intézkedéseket, hogy "nukleáris erejét maximálisan megerősítse".
    
Észak-Korea 2006 óta öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre, közülük kettőt tavaly. A minap pedig ismét megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát egy újabb ballisztikusrakéta-kísérlettel. A fegyverkezésért és a feszültség kiéleződéséért a diktatúra az Egyesült Államokat teszi felelőssé. 
    
Szakértők műholdfelvételek alapján hetek óta jelezték, hogy Phenjan hamarosan újabb atomrobbantást hajthat végre.
    
A Trump-kormány többször jelezte, hogy elfogyott az Észak-Koreával szemben tanúsított "stratégiai türelem". Maga Donald Trump egy interjúban világossá tette, hogy szeretné Kína segítségével megoldani az észak-koreai helyzetet, de ha Peking nem segít, az Egyesült Államok egyedül is képes "megoldani a problémát".
    
Közben a hétvégén váratlanul Szöulba látogatott Mike Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség vezetője. Pompeo találkozott a dél-koreai hírszerzés irányítójával, az országban állomásozó amerikai csapatok parancsnokával és a dél-koreai elnöki hivatal illetékeseivel.
    
Az Egyesült Államok által pár hete meghirdetett "maximális nyomásgyakorlás és figyelem" doktrínára reagálva a phenjani vezetés bejelentette, hogy ha az Egyesült Államok maximális nyomásgyakorlásra készül, akkor Észak-Korea atomfegyver-programját gyorsítja fel maximálisan.