Orbánnak tetszett a CEU ötlete, amíg neki csengetett Soros György

Egykori oxfordi iskolatársa emlékeztette a kormányfőt.

A történész professzor a miniszterelnök Kossuth Rádióban tett nyilatkozatra reagált a közösségi portálon.

Orbán szerint ugyanis senki nem tudja, mi is az a CEU.

Kontler László úgy vélte, hasznos lesz, ha nyílt levélben emlékezteti rá egykori iskolatársát:

"Ha nem megy, miért nem kérsz segítséget? Például erre biztos emlékszel. Amikor '89-ben együtt lógtunk Oxfordban, mondtam neked, hogy emberek, akiket mind a ketten tiszteltünk (egyikünknél ez így is maradt), gondolkodnak egy ilyen "dunai Oxford" szerű suli létrehozásán, kifejezetten azzal a céllal, hogy ugyanazért a tudásért ne kelljen bazi drágán oda menni vagy még messzebb, ahol éppen mi is ütöttük az időt. (Te nem olyan sokáig, mert inkább hazajöttél kampányolni, de azért mégis.) A sulit ugyanaz az alak akarta finanszírozni, aki akkor nekünk is csengetett. Határozottan emlékszem, hogy tetszett neked az ötlet."

A történész ezt követően Kovács Lászlóra is kitér, aki szerinte "remek tempóérzékkel rácuppant a CEU-ra" és "annyira tetszett neki, hogy nem is bírt elszakadni vagy tíz évig".

Az igazi bombát viszont akkor dobja le Kontler, amikor felemlíti, hogy az Orbán Viktor kegyenceként számon tartott Garancsi Istvánnak is igen sok köze van a CEU-hoz:

"Aztán ott van még a Garancsi nevű barátod. Szerintem nem lehet, hogy ő ne tudja, mi az a CEU. Ha nem hallottad volna, az ő cége húzta föl nekünk azt a mutatós kecót ott a Belvárosban. Nem mondom, jól megszámította, biztos szakított rajta rendesen (...)."

Sőt, a másik miniszterelnöki kiskedvenc, a volt V. kerületi polgármester, Rogán Antal is megkapja a magáét:

"És eszembe jutott még a Rogán nevű is, na ő aztán segíthet neked ezt a dolgot megvilágítani, olyan jól értitek ti ketten egymást. Amikor ez az előbbi történet a házzal elkezdődött, még ő volt a főnök azon a környéken. Azóta még följebb vitte a Jóisten a dolgát, szerencsére, de mi is segítettük ám. Tudniillik így, hogy mi betoltunk oda a környékre egy kis pénzt, le lehetett hívni Brüsszelből (érted: BRÜSSZELBŐL, hát ez mekkora poén, az eszem megáll!) azt, ami amúgy jár térkövezésre, szökőkutazásra, effélékre. A Belváros főutcájának hívják, ki szoktátok írni az ilyenekre, hogy "Magyarország jobban teljesít!" Ez megvan, ugye?"

"Most hirtelen csak ennyi, de ezen is el tudsz indulni szerintem. Azt írja az újság, kaptál rá 30 napot, hogy eljuss a megfejtésig, szerintem menni fog. Ha időzavarba kerülsz, keress meg, tényleg szívesen." - zárja sorait a professzor.

Most akkor közkívánatra nyilvánosan (állítólag eddig nem volt az, bocs mindenkitől, aki már látta, nem kell újra lá...

Közzétette: László Kontler – 2017. április 30.