Nyugdíjasokkal akarja megnyerni a választást a Fidesz

A 2018-as költségvetési tervezeten két dolog látszik: választási költekezés kezdődik, és óriási mértékű nyugdíjprémium jön.

Ma nyújtja be a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot Varga Mihály: rendkívül optimista gazdasági növekedéssel és felpörgő inflációval számolnak, miközben elengedik a hiányt: nincs határa a költekezésnek.

A kormány láthatóan feláldozza a költségvetést a választási oltáron: gazdaságilag felívelő időszakban elengedi a hiánycélt, nem tartalékol, mondván majd csak lesz valami 2019-ben, arról nem is beszélve, hogy a 4,3 százalékos gazdasági bővülés sincs - finoman szólva - kőbe vésve. 

Az adósságráta a tervek szerint 69,5 százalék alá csökken az idei - egyelőre becsült - 71,4 százalékról, a központi alrendszer pénzforgalmi hiánya a GDP 3,4 százalék, míg a strukturális deficit 2,5 százalék lesz.

A Költségvetési Tanács által nyilvánosságra hozott jelentés szerint a kormány szerint a háztartások fogyasztása 4,6 százalékkal növekedhet. A foglalkoztatás 1,8 százalékkal - ezen belül a versenyszféra - 2,6 százalékkal növekedhet, ezzel párhuzamosan a közszféra 1,6 százalékkal zsugorodik. Az már korábban nyilvánosságra került, hogy a bruttó átlagkereset jövőre 8,8%-kal emelkedhet a minisztérium várakozásai szerint. A külkereskedelmi várakozások terén sem fogják vissza magukat: 6,5 százalékos export és 8,2 százlékos import növekedést várnak.

A keresettömeg jövőre 11 százalékkal emelkedhet, a szja-előirányzat ezzel 9,3%-kal növekedhet. Az előrejelzés szerint a felpörgő ingatlanforgalom miatt jelentősen növekedhet az illetékbevétel (tudják, hazánk leggusztustalanabb adóneméről van szó), viszont jelentősen, 40 százalékkal csökkennek a társasági adóbevételek.

A felpörgő fogyasztás, az infláció és a gazdaság fehéredése (értsd: kivéve kormányközeli vállalkozók) miatt óriási áfanövekedéssel számolnak. A kormány tervei szerint 8 százalékkal, mintegy 289 milliárd forinttal növekedhet ez az adónem, ráadásul úgy, hogy a forgalmi adó csökken az internet, az éttermi szolgáltatások és a hal esetében. 

Örülhetnek az ingatlant bérbeadók, eltörlik ugyanis az egészségügyi hozzájárulási adót. A Költségvetési Tanács szerint ez hozzájárul a piac fehéredéséhez, miközben csupán kétmilliárdos kiesést okoz.

Minden eddigi kormány csodafegyvere jön: elkényeztetik a nyugdíjasokat

Három százalékos nyugdíjemelés jön jövőre. A tervezet szerint a GDP növekedés következtében óriási nyugdíjprémiummal, valamint a béremelések következtében is további növekedésre számíthatnak.

Sőt, ha ez még nem lenne elég: az idei évre kitalált egy inflációs trükköt a kormány: úgy tűnik, hogy a pénzromlás mértékét ezúttal szándékosan alultervezték (1,6%), így januárig visszamenőleg korrigálniuk a nyugdíjakat a törvény szerint a magasabb infláció miatt – tehát a prémium mellett ezt a pénzt is el tudják utalni a nyugdíjasoknak novemberben. Egy összegben: a hatását tekintve nem mindegy, hogy év közben havi bontásban egyenlítik ki a pénzromlást (ha reálisan lövik be annak mértékét), vagy egy összegben a választások előtt pár hónappal.

A "prémiumnak" becézett ezüstökről itt olvashat bővebben.

Nemcsak a nyugdíjasoknál igyekszik bevágódni a kormány: folytatódik a peragógus, a rendvédelmi és honvédelmi dolgozók, valamint a járási és megyei kormányhivatalok és NAV dolgozók életpálya programja. Béremelés jöhet az egészségügyben, és lezárul a bírói és ügyészi illetményalap-emelés .

Miközben a tartalékot összesen 170 milliárd forintra tervezte a kormány, növekedik a Paks II-re fordított össze.