Medián: A Fidesz veszteségéből a Jobbik profitál

Kormányváltó alternatíva.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes szavazókorú népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra zuhant, vagyis az utóbbi hónapokban közel félmillió szavazó távolodott el a kormánypárttól.

A Medián legfrissebb közvélemény-kutatása április 21. és 26. között készült, vagyis azután, hogy a kormány a legnagyobb tiltakozást kiváltó, CEU elleni támadása elindult.

A közvélemény-kutató cég adatai alapján a Jobbik profitált a legtöbbet a Fidesz veszteségéből: a teljes népességben 14 százalékon, a választani tudó biztos szavazók közül 20 százalékon áll Vona Gábor pártja.

Az elmúlt hetek eseményei és a CEU-törvény aláírása Áder János államfő népszerűségét is megtépázta: 11 pontot zuhant. Orbán Viktor 9 pontot esett vissza, Vona Gábor és Hadházy Ákos azonban szimpatikusabb lett a választóknak.

Az Iránytű Intézet áprilisi felmérése szerint szintén a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, igaz, a közvélemény-kutató cég adatai alapján az előző hónaphoz képest elhanyagolhatóan csökkent a párt támogatottsága. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a Jobbiknak jelenleg egymagában éppen akkora a támogatottsága, mint a 2014. évi baloldali összefogás pártjainak.