Valaki jelentett Észak-Koreának a Lehel Lászlót lebuktató Magyar Nemzet újságírójáról

Egy Észak-Korea bécsi nagykövetségének hivatalos címéről küldött levél igazolja a jelentést.

„Valaki mondta nekem, hogy Lukács úr megjegyzést tett Észak-Koreára a televízióban és az újságban, miután hazatért”

- áll a bécsi követség egyik hivatalnokának 2013. áprilisi levelében. Majd így folytatta: „Ön nagyon jól ismeri a koreai embert: mi nem adunk esélyt az együttműködésre annak, aki megsérti a legfőbb vezetőnket és a rendszerünket.”

A levélből az is kiderült: az észak-koreai követségre bekérték a Lukács által írt cikkek fordítását. Majd kilátásba helyezték azt is, hogy ha a jelzések igaznak bizonyulnak, az súlyos következménnyel jár a Phenjannal való kapcsolatokra. Az észak-koreai diplomata levelének végén azt írta: „reméli és imádkozik” azért, hogy a lefordított cikkekben ne legyen semmilyen, Észak-Koreára nézve negatív tartalom.

A Magyar Nemzet számolt be először arról, hogy levéltári iratok szerint az Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjét, Lehel Lászlót evangélikus lelkészként beszervezte a Kádár-rendszer titkosszolgálata. Az érintett még nem reagált az ügynökvádra, illetve azt sem lehet tudni: annak idején valóban ő közölte-e levélben az észak-koreai hatóságokkal, hogy Lukács Csaba segélymunkásnak álcázott újságíró, aki rossz színben tüntetheti fel a „szeretett vezetőt”.

Az észak-koreai gyakorlat alapján csak a szerencsének köszönhető, hogy a levél miatt nem került munkatáborba, illetve nem végezték ki a Magyar Nemzeti újságíróját.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője korábbi sajtótájékoztatóján a Lehel Lászlót ért ügynökvádról – amelynek megjelenése óta Lehel felfüggesztette az Ökumenikus Segélyszervezetben végzett elnök-igazgatói tevékenységét – kijelentette: természetesen nem jó hír, ha valakiről kiderül, hogy beszervezett ügynök volt, de máshogy ítéli meg, ha az az ember később nemzetbiztonsági vezető – mint például a Gyurcsány-érában –, illetve ha

„egy karitatív szervezetben próbálja (…) talán a múltját is feledtetni”, és jó cselekedettel igyekszik helyrehozni, amit elkövetett.

A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy a kormány bőkezűen támogatta az Ökumenikus Segélyszervezet működését. 2015-ben 974 millió forintjuk származott kormányzati vagy önkormányzati forrásból. 2014-ben 916 millió forintos támogatást kaptak. A 2017-es költségvetés hétfőn benyújtott módosítása szerint pedig további 218 millió forintot kaphatnak. A szervezetnél jószolgálati nagykövetként dolgozik Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége is.