Újabb kitiltási botrány jöhet? - A nemzetközi sajtó már Orbán-ellenes tippeket oszt Trumpnak

Meglesz a lex CEU böjtje?

A szerzőpáros öt lépést javasol megfontolásra Donald Trump kormányának.

Ezek egyike, hogy az Egyesült Államok vezessen be vízumtilalmat a külföldről finanszírozott civil szervezetek elleni törvényjavaslat, valamint a lex CEU néven elhíresült jogszabály-módosítás kidolgozóival, beterjesztőivel és megszavazóival szemben.

A cikk szerint emellett Trumpnak tapasztalt karrierdiplomatát kellene kineveznie a budapesti állomáshelyre, amely január óta üres.

A nyomásgyakorlás újabb eszköze lehetne, hogy az amerikai kormány ideiglenesen csökkenti a kölcsönös katonai együttműködés mértékét, illetve leszögezi, hogy nem látja szívesen Orbán Viktor magyar kormányfőt a Fehér Házban.

Végül a szerzők szerint Washingtonnak cselekvésre kellene buzdítania az európai partnereket, akiknek komolyabb elrettentő intézkedésekre is lehetőségük van.

Orbán Viktor könnyed eleganciával lábon lőtte magát a CEU-cirkusszal

Csak egy tét nélküli, a Fidesz-tábor felé kiválóan kommunikálható ujjgyakorlatról lett volna szó, melynek végén az átlag szimpatizáns elégedetten csettinthetett volna: "No, most a Viktor jól megadta annak a Sorosnak!" Az, hogy mégsem ez lett a CEU elleni akcióból, annak igen beszédes, ám korántsem példátlan okai vannak.