Eurovízió: orosz újságírókkal és egy fotóriporterrel keménykedtek az ukránok

Nem engedtek be Ukrajnába két orosz újságírót és egy fotóriportert, akik akkreditálták magukat a kijevi Eurovíziós Dalfesztiválra.

Oleh Szlobogyan, az ukrán határőrség szóvivője a Facebookon közölte, hogy reggel két orosz újságírót - akik a nemzetközi dalversenyre érkeztek - nem engedtek át a határon, és három évre megtiltották nekik a beutazást Ukrajna területére. A döntés indoka, hogy az ukrán jogszabályokat megsértve jártak korábban a Krímben, miután a félszigetet Oroszország 2014-ben önkényesen magához csatolta. A szóvivő nem hozta nyilvánosságra az újságírók nevét, és azt sem, mely sajtóorgánumnak dolgoznak. Leszögezte: az, hogy egy újságíró rendelkezik akkreditációval a rendezvényre, még nem jelenti azt, hogy automatikusan beengedik őt Ukrajna területére.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökségre hivatkozva jelentették ukrán hírportálok vasárnap, hogy megtiltották a beutazást Ukrajnába Ramil Szitgyikovnak, a Rosszija Szevodnya (Oroszország Ma) nevű orosz hírügynökség fotóriporterének, aki szintén a dalversenyre érkezett.

Az Eurovíziós Dalfesztivál vasárnap esti megnyitója alkalmából Petro Porosenko elnök videoüzenetben üdvözölte az ukránokat. Az államfő hangsúlyozta, hogy bármely ország képviselője nyeri meg a versenyt, az egyúttal az európai értékek, az európai egység és szolidaritás győzelme lesz.

Az ünnepélyes megnyitó délután veszi kezdetét a versenyzők felvonulásával a Kijev belvárosában lévő Marijinszkij palota előtti vörös szőnyegen, amely ukrán sajtójelentések szerint az Eurovíziós Dalfesztiválok történetének eddigi leghosszabb szőnyege a maga 265 méterével. A szőnyeg egyik oldala a sajtó- és média képviselőié lesz, a másik oldala pedig a rajongóké. A versenyzők nevük szerint, ábécé-sorrendben vonulnak fel, miközben az általuk képviselt ország népzenei hangjai csendülnek fel. Ezt követően felhúzzák a résztvevő államok zászlóit.

Este díszkoncertet rendeznek, amelyen nyitóbeszédet mond Marina Porosenko, az ukrán elnök felesége, Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester és Jon Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál igazgatója.

A koncerten fellép Dzsamala, a tavalyi dalverseny győztese, Ruszlana, a 2004-es Eurovíziós Dalfesztivál ukrán nyertese, valamint Oleh Szkripka és a Druha Rika nevű ukrán együttes.